Izrael stvorio bespilotnu letelicu u obliku leptira

Izrael stvorio bespilotnu letelicu u obliku leptira

Tech -
Tom bespilotnom letilicom-insekt sa kamerom od svega 0,15 grama i karticom za memoriju upravlja se s daljine sa specijalnim šlemom

TEL AVIV - Izraelske bespilotne letelice su sve manje, a najnovija u obliku leptira ima samo 20 grama i najmanja je te vrste do sada, a može da skuplja podatke unutar zgrada.

Ta minijaturna špijunska naprava može da pravi fotografije u boji i da uzleti vertikalno poput helikoptera, piše izraelski list "Hajom" (Dan).

Proizvođač - Izraelska vazduhoplovna industrija navodi da bi mogla biti od koristi u kopnenim borbama, kada je vojnik samo izvadi iz džepa i pošalje iza neprijateljskih linija.

Tom bespilotnom letilicom-insekt sa kamerom od svega 0,15 grama i karticom za memoriju upravlja se s daljine sa specijalnim šlemom.

Kada je vojnik stavi na šlem nađe se zapravo u "leptirskoj kabini" i vidi ono što "leptir" vidi, istovremeno.

Njena prednost je što može da leti u zatvorenom prostoru, kažu proizvođači. Tako se može nadgledati sve, počev od železničkih stanica i aerodromskih terminala ili poslovnih zgrada do bojnih polja i šuma, na primer u južnom Libanu gde Hezbolah krije svoje zasede, kako veruje Izrael.

"Leptir" praktično bešumno maše sa četiri svoja krila 14 puta u sekundi i liči zapravo na prevelikog moljca, ali je manji od pravih leptira.

Radi se zapravo o tome da tehnologija imitira prirodu i pokazalo se da u sebi krije zamku.

Kada je sprava testirana na visini od 50 metara ptice i muve su letele za njom kao u jatu. Za usavršavanje će biti potrebno više od dve godine, a sve je skladu se trendom da se smanje bespilotne letelice.

Za gradsko osmatranje i sukobe nedavno su promovisani "duh" od 4 kilograma i "komarac" kojim ima samo 500 grama.

I dok bi "leptir" mogao da izazove stvarnu tehnološku revoluciju na bojnom polju, pitanje je kakvu promenu može da unese u civilni život.

Namenjen je takođe za korištenje u policiji a tajne službe će ga prigrabiti, kako se veruje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track