Broj neželjenih mejlova smanjen za 2,4 odsto

Broj neželjenih mejlova smanjen za 2,4 odsto

Tech -
Samo 4,2 odsto spamova vodi poreklo iz zemalja jugoistočne Evrope, a gotovo sve zemlje sa liste top 10 izvora spamova nalaze se u Južnoj Americi i Aziji, a među prvima su Indija sa 11,8 odsto, Indonezija sa osam odsto i Brazil,Velika Britanija sa 3,2 odsto, Italija sa tri odsto i Poljska 2,4 odsto

BEOGRAD - Kompanija Kasperski Lab, jedan od vodeći proizvođača antivirus programa u Evropi, saopštila je danas da je u prvom kvartalu udeo spam (neželjenih) i-mejlova pao za 2,4 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2011. i iznosi u proseku oko 76,5 odsto, pri čemu Srbija zauzima neslavno prvo mesto u regionu jugoistočne Evrope.Samo 4,2 odsto spamova vodi poreklo iz zemalja jugoistočne Evrope, a gotovo sve zemlje sa liste top 10 izvora spamova nalaze se u Južnoj Americi i Aziji.Među prvima su Indija sa 11,8 odsto, Indonezija sa osam odsto i Brazil jedan odsto manje, a samo tri zemlje nalaze se u Evropi - Velika Britanija sa 3,2 odsto, Italija sa tri odsto i Poljska 2,4 odsto.Kada je reč o zemljama jugoistočne Evrope, na vodećem mestu je Srbija, koja je zauzela 21. mesto u svetu, sa 1,18 odsto svih spamova.Neznatno manje spamova u prvom kvartalu dolazilo je iz Rumunije 1,16 odsto, tako da ova zemlja zauzima 22. mesto na listi, a Hrvatska je na 33. mestu sa 0,18 odsto spamova.Takođe, Srbija je zauzela 51. mesto na listi zemalja sa detekcijama antivirusnih i-mejlova u prvom kvartalu sa 0,17 odsto, Hrvatska je na 95. mestu sa 0,03 odsto, a najvišu poziciju među zemljama jugoistočne Evrope ima Grčka koja je zauzela 26. mesto sa 0,73 odsto.Najčešći štetni program koji je otkriven u jugoistočnoj Evropi je Email-Worm.Win32.Netsky.q.To je tipični ''i-mejl crv'' koji samo prikuplja i-mejl adrese sa zaraženih mašina i šalje se na te iste adrese i jasno je da takav program teško može da cilja na nešto određeno.Situacija u drugim zemljama širom sveta ipak je drugačija i Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen je kod njih problem broj jedan.Ovaj štetni program je u stvari html strana koja kopira registracionu formu neke finansijske organizacije, a korišćenje ovog štetnog softvera naziva se ''pecanjem''.Na drugom mestu je Email-Worm.Win32.Mydoom.m koji ima dve funkcije - da prikuplja elektronske adrese na zaraženim mašinama i pošalje se na te adrese.Specifičnost spam sobraćaja u većini zemalja jugoistočne Evope jeste ta da gotovo ne postoje poruke koje su posebno namenjene korisnicima u ovom regionu.Spameri ne žele da troše sredstva na prevođenje poruka na neki od jezika koji se govore u regionu jugoistočne Evrope, pogotovo imajući u vidu da one delom mogu biti poslate ostalim zemljama u regionu.Zato se tradicionalni spamovi, kao što su farmaceutski spamovi ili spamovi u kojima se pominju replike satova, u ovaj region šalju na engleskom jeziku.

Jedini spameri koji pokušavaju da prevode poruke za jugoistočnu Evropu su nigerijski, jer se oni ne trude da urade kvalitetan prevod i jednostavno se koriste servisima kao što je Gugl prevodilac.Viši analitičar za spamove u kompaniji Kasperski Lab Marija Namestnikova je kazala da je spam popularan način reklamiranja malih ili srednjih preduzeća, iako nijedna zemlja u jugoistočnoj Evropi nema zakon koji bi se bavio anti-spamom.Razlog je isti kao i za neprevođenje internacionalinih poruka na lokalne jezike - isuviše je lako slati poruke korisnicima iz različitih zemalja čak i ako to ne želite. To čini spam neuspešnim, dodala je Nemestnikova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja