ŽELITE DA NAĐETE DOBAR POSAO? Ako odgovorite na ova pitanja, Gugl će vas zaposliti!
Foto: Profimedia

Pokušajte

ŽELITE DA NAĐETE DOBAR POSAO? Ako odgovorite na ova pitanja, Gugl će vas zaposliti!

Tech -

Da li ste nekad maštali da radite u nekoj od najvećih svetskih IT kompanija? Možda se baš u vama krije potencijal da postanete jedan od "kompjuteraša" kojima svi zavide zbog odlične zarade i pogodnosti koje uživaju na poslu.

Pred vama se nalazi nekoliko pitanja koja se redovno pojavljuju na razgovorima za posao u kompanijama kao što su Gugl, Fejsbuk i Majkrosoft. Da biste odgovorili na njih, nije vam potrebno nikakvo prethodno iskustvo u IT sektoru.

Pitanje br. 1: U selu živi sto parova i svaki muškarac je prevario ženu

Pozicija: Produkt menadžer, Gugl

Svaka žena u ovom selu zna kada neki muškarac prevari drugu ženu, ali ne može da zna kada je njen partner neveran. U selu važi zakon po kome je preljuba strogo kažnjiva. Svaka žena koja sazna da ju je partner prevario, mora da ga ubije istog dana.

Žene u ovom selu nikada ne bi prekršile ovaj zakon.

Jednog dana, žena starešina sela objavljuje da je bar jedan muškarac bio neveran. Šta će se dogoditi?

Odgovor:

Ovo pitanje možete rešiti prostim sistemom eliminacije. Ako pretpostavite da je samo jedan muškarac bio neveran, njegova žena neće znati nijednog drugog nevernog muža i ubiće ga istog dana. U slučaju da postoje dva preljubnika, obe žene će znati za ovog drugog. Tek kada prođe jedan dan i nijedan muž ne bude ubijen, ove žene će shvatiti da su prevarene i ubiti svoje muževe. Tako da naše selo, u kome je svih 100 muževa neverno, očekuje 99 dana mira pre nego što žene mogu da zaključe da su sve prevarene i istog dana pobiju svoje neverne partnere. Pitanje br. 2: Zašto su poklopci za šahtove svuda okrugli?

Pozicija: Programer, Gugl i Majkrosoft Ovo pitanje je veoma jednostavno, a odgovor?

Odgovor:

U ovom slučaju, pitanje treba da pokaže kako pristupate neobičnim problemima i da testira vašu logiku. Ako navedete više smislenih, zdravorazumskih odgovora, pokazaćete da ste sposobni da kreativno pristupate pitanjima i da razmišljate kao programer. Ovo su neki od mogućih odgovora: okrugli poklopac ne može da propadne kroz okrugli otvor, dok bi kvadratni poklopac mogao da propadne kroz kvadratni otvor ako bi bio položen dijagonalno; okrugli poklopci mogu lako da se pomeraju (mogu da se kotrljaju);ne zahtevaju rotiranje prilikom postavljanja;lakše je iskopati okruglu rupu… Pitanje br. 3: Dva parčeta konopca i upaljač Pozicija: Web dizajner, Fejsbuk

Data su vam dva konopca i upaljač. Ako zapalite kraj bilo kog od ova dva konopca, biće potrebno tačno sat vremena pre nego što konopac potpuno izgori. Postoji i jedna "kvaka". Konopci gore neravnomerno. To znači da je moguće da prva polovina konopca gori 15 minuta, a druga 45. Drugi konopac neće goreti srazmerno. Na primer, može se dogoditi da prva polovina drugog konopca gori 5 minuta, a druga 55.

Treba da izmerite 45 minuta koristeći samo ove predmete. Kako ćete to uraditi? Odgovor: Ključ odgovora na ovo pitanje leži u tome da obratite pažnju na detalje i razmišljate izvan šablona. Ako zapalite kraj konopca, on će goreti sat vremena. Međutim, niko nije rekao da ne možete da zapalite oba kraja konopca. Ako to uradite, konopcu će biti potrebno 30 minuta da potpuno izgori. Ako zapalite oba kraja jednog konopca i jedan kraj drugog, nakon što prvi konopac izgori (prošlo je 30 minuta), treba da zapalite i drugi kraj drugog konopca i on će goreti još tačno 15 minuta. To je ukupno 45 minuta. Čestitamo, upravo ste došli korak bliže vašem poslu iz snova.

Da li se u vama krije IT stručnjak?Uprkos rasprostranjenom mišljenju, poslovi u IT industriji nisu rezervisani samo za "izabrane" srećnike. Potražnja za kadrovima u ovoj oblasti je ogromna. Ako vas programiranje zanima i spremni ste da mu se posvetite, ništa vas ne može sprečiti da za samo godinu dana počnete da radite na svojim prvim projektima. Na internetu postoji veliki broj tutorijala za početnike, kao i zajednica kojima se možete obratiti za pomoć. Ipak, školovanjem na proverenoj instituciji možete steći daleko potpunija znanja, daleko brže. Možda nećete odmah raditi u Guglu, ali ćete i kao početnik zarađivati najmanje dve i po prosečne plate. Ne zvuči loše, zar ne?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja