BOLJE SPREČITI, NEGO LEČITI: Ako imate mejl preko Jahua, smesta ovo uradite
Foto: Shutterstock

Zaštita od hakera

BOLJE SPREČITI, NEGO LEČITI: Ako imate mejl preko Jahua, smesta ovo uradite

Tech -

Pošto je objavljeno da su hakeri ukrali podatke od čak 500 miliona korisnika "Jahuovih" servisa, usledile su i prve tužbe protiv kompanije.

Sajber napad se dogodio još 2014. godine kada su hakerikeri su ukrali lične podatke - imena, prezimena, elektronsku poštu, lozinke, kao i brojeve telefona korisnika, saopšteno je iz kompanije. Zvaničnici kompanije su rekli i da hakeri nisu dirali brojeve bankarskih računa.

Jahu, sa sedištem u San Francisku, dodao je da sarađuje s američkim vlastima povodom tog hakovanja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Istraga nije pokazala da su hakeri prisutni u kompjuterskom sistemu grupe", navela je kompanija dodajući da je moguće da je napad izveo "entitet kojeg sponzoriše neka država", ne precizirajući koja država. Kompanija se sada suočava sa tužbom zbog nemarnosti.

Šta treba da uradite ako imate nalog na "Jahuu"?

Najpre promenite šifru, ali i sigurnosna pitanja i odgovore na mejlu.

Kako se zaštititi od hakera?

Od najsposobnijih hakera teško da se može danas nešto sakriti, ali će i oni možda odustati od namere da ukradu baš vaše podatke, ako im otežate.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nikada ne upotrebljavajte iste šifre na različitim sajtovima. Ne koristite šifre koje se lako pamte i obavezno neka se sastoje od velikih i malih slova, brojeva i drugih karaktera.

Najbolje bi bilo da se u njima ne sadrži neka reč iz bilo kog jezika. Ako će vam biti lakše uzmite neku reč za šifru, ali sva slova u njoj zamenite susednim slovom na tastaturi, na primer. Ako već upotrebljavate postojeće reči, onda nemojte uobičajene fraze, već ih kombinujte da drugačiji način.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja