(VIDEO) OLIMPIJADA ZA ROBOTE: Da li biste gledali ovo sportsko takmičenje?
Foto: Youtube Printscreen

Genijalno

(VIDEO) OLIMPIJADA ZA ROBOTE: Da li biste gledali ovo sportsko takmičenje?

Tech -

Nakon standardne Olimpijade 2020. godine, u Japanu nas čeka još jedna - robotska.

Mesto i datum održavanja Olimpijade 2020. godine još nisu poznati pa je japansko ministarstvo pozvalo svoje gradove da istaknu kandidature. Opšte je poznato da je Japan svetski lider u razvoju robotike i tehnologije uopšte, pa nimalo ne čudi to što će se posle tradicionalnih OI održati i robotske.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

"Cilj je da se 2020. godine okupe svi svetski roboti kako bi se održale Olimpijske igre u kojima će se oni takmičiti u tehničkim veštinama", rekao je pre dve godine japanski premijer Šinzo Abe dok je obilazio robotizovane fabrike u Tokiju i Saitami. Premijer je dodao da bi Olimpijada robota bila dobar način da se pokaže napredak robotike u svetu.

Japan bi svakako bio favorit, a u zadnjih nekoliko godina zemlja izlazećeg sunca je ostvarila nove domete tako što je astronautu Koičiju Vakati u svemir poslala robota koji govori, da se ne bi osećao usamljeno.

Prva robotska Olimpijada održala se u avgustu 2012. godine u Bristolu u Velikoj Britaniji. Takmičenje je okupilo rekordni broj ekipa, a roboti su se nadmetali u fudbalu, košarci, hodanju/trčanju, dizanja tegova, odnosno DVD-jeva. Svaka Olimpijada ima svoju zvezdu, a u robotskom svetu je to singapurski robot Usain Volt koji obara sve rekorde. On se takmiči u disciplini hodanja tri metra napred i nazad u deonici koju je prešao za samo 31 sekundu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track