UGROŽENA SIGURNOST PODATAKA! Hakeri kradu informacije sa telefona na osnovu zvukova koje proizvodi!
Foto: Profimedia

Alarmantna situacija!

UGROŽENA SIGURNOST PODATAKA! Hakeri kradu informacije sa telefona na osnovu zvukova koje proizvodi!

Tech -

Da li ste znali da vaš telefon može biti hakovan samo na osnovu zvukova koje proizvodi?

Iako vrlo ilegalno, hakovanje i hakere gotovo svi doživljavamo kao ljude u mračnim sobama koji komplikovanim kodovima ruše svetsku berzu i slično. Međutim, život nije holivudski film, a hakeri su i te kako napredniji i inovatnivniji nego što mislimo.

Istraživači koji su zaduženi za tehnološku sigurnost su nedavno demonstrirali da je moguće hakovati podatke sa vašeg kompjutera i/ili mobilnog uređaja samo na osnovu zvuka koji proizvodi hard drajv. Dakle, ne postoji način da vi ulovite krivca. Bar ne, bez adekvatne zaštite.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Takozvana "filtracija diska", kako se ovaj metod zove, radi tako što snima, prevodi i interpretira zvuke i pauze koje mi svojim čulima ne možemo ni da percipiramo. Svakako, za sve postoji lek, jer je igra hakera i kontra-hakera bezgranična, tako da postoje određene komunikacione aplikacije (poput Biocoded-a) koje štite vaše poverljive i/ili intimne informacije.

Srećom, filtracija diska trenutno nije preterano efikasna jer potencijalni lovac na informacije mora biti relativno blizu vašem uređaju, a protok podataka je znatno spor, ali je svakako alarmantno to što ovakav metod uopšte postoji, jer je neizbežno da će se unaprediti u najkraćem roku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track