JAHU ODLAZI U ISTORIJU: Glavna direktorka Marisa Mejer PODNELA OSTAVKU!
Foto: Reuters

Promeniće ime

JAHU ODLAZI U ISTORIJU: Glavna direktorka Marisa Mejer PODNELA OSTAVKU!

Tech -

Glavna izvršna direktorka internet giganta Jahua (Yahoo), Marisa Mejer, napustiće tu funkciju nakon spajanja sa Verajzonom.

Glavna izvršna direktorka internet giganta Jahua (Yahoo), Marisa Mejer, napustiće tu funkciju nakon spajanja sa Verajzonom.

Pored toga, kompanija će prestati da postoji pod sadašnjim imenom, usvojiće nov korporativni identitet i srezati članstvo u svom odboru, ako bude prihvaćena ponuda za prodaju njenih digitalnih servisa Verajzonu za 4,8 milijardi dolara, javlja agencija AP.

Jahu planira da promeni ime u Altaba, kada preda imejl, veb stranice, mobilne aplikacije i reklamne alate Verajzonu. Novo ime predstavlja odraz Jahuove transformacije u holding kompaniju za ulaganja u kineskog lidera u elektronskoj trgovini, Alibaba grupu, i kompaniju "Jahu Japan", koji zajedno vrede više od 40 milijardi dolara.

Reuters

Pored Marise Mejer, ostavke će podneti i suosnivač Jahua David Filo i još četiri direktora koji su trenutno u 11-članom upravnom odboru, nakon što planirana prodaja Verajzonu bude okončana. Očekuje se da će Verajzon zadržati Jahu brend u svom vlasništvu.

Međutim, kako dodaje AP, Verajzonova kupovina je ugrožena nakon što je nedavno otkriveno da su na Jahu izvršena dva hakerska napada u kojima su ukradeni lični podaci više od 1,0 milijarde korisnika računa. Reč je o dva različita upada u Jahuov sistem koji su se dogodili 2013. i 2014. godine. Verajzon sada preispituje da li treba ponovno da pregovara o prodajnoj ceni ili čak možda da otkaže ceo dogovor u svetlu otkrića o hakerskim upadima koji bi mogli da izazovu reakciju među Jahuovim korisnicima, uznemirenim zbog krađe poverljivih ličnih podataka.

Reuters
Reuters

Jahu se bori da sporazum sa Verajzonom ostane nedirnut. Jedina promena koja je juče stupila na snagu je ta da je Jahuov direktor Erik Brand postao predsednik kompanije umesto Majnarda Veba, koji postaje počasni predsednik dok se posao sa Verajzonom ne završi. Brand, bivši glavni finansijski direktor u kompaniji za proizvodnju čipova Broadkom, pridružio se Jahuovom timu pre 10 meseci, a Veb je bio Jahuov predsednik gotovo četiri godine.

Ako se sporazum sa Verajzonom završi, Veb će napustiti upravni odbor Jahua zajedno sa Mejerovom, Filom, Edijem Hartenštajnom, Ričardom Hilom i DŽejn Šou, navodi AP.

Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track