(VIDEO) KONOBAR TAČAN KO SAT! Otvoren prvi kafić u kojem kafu poslužuje ROBOT!
Foto: Youtube Printscreen

Pomalo zastrašujuće

(VIDEO) KONOBAR TAČAN KO SAT! Otvoren prvi kafić u kojem kafu poslužuje ROBOT!

Tech -

Umesto konobara, kafu u Cafeu X pravi i poslužuje robot – kafa se naručuje putem posebne aplikacije pa nema ni čekanja u redovima.

Gledajući pre nekoliko godina konobare koji rade i poslužuju kafu, Henr Hju zaključio je kako bi taj posao, koji uključuje brojne ponavljajuće radnje, mogli da rade i – roboti. Odmah se bacio na posao i realizaciju ideje o kafiću u kojem bi, umesto konobara, kafu mogli da prave roboti, te je odustao od fakulteta, prodao automobil i skupio novac od porodice, a tu su ideju podržali i neki investitori poput Kosla Venturesa, Social Kapitala i Džejsona Kalakanisa. Prvi Cafe X otvorio je u Hongkongu prošle godine, a početkom ove godine njegov robot kafu poslužuje i u San Francisku, u kafiću jednog trgovačkog centra.

Hju kaže da su sada usredsređeni na efikasnost, odnosno na brzinu pripreme kafe kako ljudi ne bi čekali 10 do 15 minuta na šoljicu kafe, kao i na poboljšanje njenog kvaliteta. Korisnici kafu mogu da naruče putem posebne mobilne aplikacije ili na kiosku u kafiću, a nakon narudžbine dobijaju četvorocifreni kôd uz koji podižu kafu.

Nije poznato kolika je cena otvaranja kafića u kojem je konobare zamenio robot, no Hju kaže kako je ona slična kao i cena renoviranja i otvaranja tradicionalnih kafića. Dodao je da su trenutno fokusirani samo na pružanje ''odličnog iskustva" korisnicima i da nedeljno prodaju oko hiljadu šoljica kafe. U priloženom video-zapisu možete videti kako izgleda kad vam robot pravi kafu.

(zimo.dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track