SAJBER RAT: Kolika je stvarna pretnja hakerskih napada u svetu za običnog pojedinca?
Foto: Printscreen YouTube/Financial Times

Zaštita je imperativ

SAJBER RAT: Kolika je stvarna pretnja hakerskih napada u svetu za običnog pojedinca?

Tech -

Takozvani "scenario iz noćne more" kojim bi se hakerskim napadima na nuklearne elektrane ugrozila sigurnost čitave svetske populacije konstantno preti poput Damoklovog mača.

Zamenik šefa bezbednosti Ujedinjenih nacija još je u decembru prošle godine upozorio na pretnju koju hakerski napadi mogu predstavljati. Iako ih poslednjih godina tretiramo ozbiljnije, hakeri se generalno ne posmatraju kao autentična pretnja, jer šira populacija smatra kako oni ugrožavaju isključivo podatke.

Da to nije istina izjavio je bivši zamenik generalnog sekretara UN-a, Jan Eliason, dok je još bio na funkciji u decembru 2016. godine. On je svoje strahove izneo pred Savet bezbednosti gde je otkrio kako "opasne nevladine grupacije" teže da nabave/stvore oružja masovnog uništenja, a kako im na tom putu mogu pomoći hakeri, jer je zaštita podataka iako bitna nije imperativna u svetu. On smatra da bi sajber napad na nuklearnu termoelektranu bio "scenario iz noćne more" jer je to jedan od logičnih poteza pomenutih grupacija.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iz priloženog se može zaključiti kako zaštita podataka nije isključivo vezana za krađu identiteta, novca, znanja i ostalih uobičajenih pretnji koje vezujemo za hakere, već i te kako može ugroziti okolinu i život građana slobodnog sveta.

Iz ugla običnih građana deluje kako je pojedinac nemoćan pred ovakvim sumornim scenarijom, ali ukoliko bi se čitava svetska populacija makar zaštitila (koliko je u mogućnosti) već se stvara plodan teren koji bi učvrstio i zatvorio slobodan prolaz hakerima koji potencijalno pomažu ekstremističkim grupacijama.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track