NEKO VAM OMETA WIFI SIGNAL? Evo kako to da rešite brzo i lako
Foto: Youtube Printscreen

Jednostavno

NEKO VAM OMETA WIFI SIGNAL? Evo kako to da rešite brzo i lako

Tech -

Ponekad ruteri različitih mreža rade na istim kanalima, i ometaju rad jedni drugima. Evo kako to rešiti.

Ako vam je Wi-Fi spor ili radi sa zakašnjenjem, moguć razlog tome je, da vaš komšija koristi isti kanal Wi-Fi signala na svom ruteru kao i vi. Iako niste na istoj mreži, drugi uređaji mogu smetati vašem. Ali, to se lako može popraviti.

Kada je upitanju Mac, držite Options dugme i kliknite na Wi-Fi iz padajućeg menija i izaberite Open Wireless Diagnostics. Potom idite na Window, zatim na Scan (ignorišite setup wizard) i pritisnite Scan now na mestima gde ćete najverovatnije koristiti Wi-Fi. Mac će vam predložiti kanale koje da koristite te ih zabeležite.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Da bi koristili iPhone za skeniranje, skinite AirPort Utility aplikaciju. omogućite Wi-Fi skener u podešavanjima i koristite je da skenirate vaš dom i videćete na kojim kanalima rade mreže u vašem dometu i da li se preklapaju. Na Windows uređajima koristite Acrylic Wi-Fi program a za Android postoji aplikacija Wi-Fi Analyzer, sa kojima vršite skeniranje.

Kada se završili skeniranje, ulogujte se u vaš ruter, ukucavajući njegovu IPadresu u internet pregledač. Najčešće IP adrese su 192.168.1.1 i 192.168.0.1, u zavisnosti od modela. Ponekad proizvođači imaju i poseban softver.

Idite na osnovna wireless podešavanja, što bi trebala biti jedna od prvih opcija. Locirajte svoju mrežu i promenite kanal na onaj koji ste zabeležili. Na starijem 2.6 GHz standardu, najbolji kanali su 1, 6, i 11. Sačuvajte podešavanja i to je to, sada bi trebali imate manje smetnji na vašem Wi-Fi signalu.

(Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track