Najnovije vesti

ŠTA SMO NAUČILI OD VIKILIKSA? Ovo je najvažnija lekcija o zaštiti ličnih podataka!
Foto: Pixabay

Sigurnost iznad svega

ŠTA SMO NAUČILI OD VIKILIKSA? Ovo je najvažnija lekcija o zaštiti ličnih podataka!

Tech
20:38h

Ako industrija komunikacionih tehnologija može nešto da nauči od Vikiliksa, to je da tehnologija "data-scrambling" enkripcije radi, te da bi ista trebalo više da je implementira.

Dokumenti koji su otkrili masivne programe nadgledanja američke obaveštajne službe (CIA) pokazuju da CIA agenti moraju dobrano da se potrude da hakuju podatke zaštićene na ovaj način. U većini slučaja primorani su da lično provaljuju u zaštićene sisteme, što je izrazito opasno.

"Živimo u svetu gde se dokazalo kako američka vlada nadgleda vaše podatke, ali ne mogu previše da učine protiv enkriptovanih sistema", rekao je Nikolas Viver, koji predaje "Sigurnost mrežnih sistema" na Univerzitetu u Kaliforniji.

"Moraju ciljano i lično da pristupe potencijalnim metama, što je rizično, previše košta, i radi se samo u ekstremnim slučajevima. S obzirom na to da čak i CIA nema dovoljno resursa da na taj način ugrozi građanske slobode, većina bi to trebalo da iskoristi", zaključio je.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Veća enkripcija

Prošlo je četiri godine od kada je Edvard Snouden otkrio detalje američkog programa prisluškivanja i nadgledanja, a od tada su komunikacione tehnologije započele rad na povišenoj sigurnosti, odnosno boljoj enkripciji imejlova, i aplikacija, međutim one i dalje ne koriste pun potencijal pomenute enkripcije.

Izazov za obaveštajne službe

Špijunske organizacije su ranije mogle da hakuju servere WhatsApp-a i sličnih servisa bez poteškoća, ali otkada je uvedena takozvana "end to end" enkripcija taj je poduhvat znatno teži, ali ipak nije nemoguć, te je iz tog razloga možda bolje još više unaprediti moć zaštite ili pronaći alternativu u drugim aplikacijama.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (AndroidiOSWindows), a više informacija možete pogledati OVDE

Pomenuti Biocoded, koji većina stručnjaka preporučuje konstantno unapređuje svoje potencijale. Naime, danas je izrazito pristupačan, a na CeBit-u 2017 (20. 04 do 25. 03) pokazaće i najnovije mogućnosti ove aplikacije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...