Najnovije vesti

MODERNA TEHNOLOGIJA JE KORISNA, ALI... Ovo su negativni uticaji koji ona ima na sve nas
Foto: Profimedia

Savršenstvo s velikom manom

MODERNA TEHNOLOGIJA JE KORISNA, ALI... Ovo su negativni uticaji koji ona ima na sve nas

Tech
00:10h

Uživamo u modernom dobu i tehnologijom kojom smo okruženi. Uz nas je uvek barem pametni telefon, ako ne i laptop i tablet. Idemo na Internet preko televizora, čak su nam i frižideri postali "pametni". Ali, dokle je to zaista dovelo?

Svi mi znamo koliko korisna može da bude moderna tehnologija. Međutim, kao i sve na svetu, i ona ima svoje negativne osobine. Naročito kada je reč o tehnologiji koju koristimo svakodnevno i koja utiče na naše navike i ličnosti i to na iznenađujuće načine.

TEHNOLOGIJA NARUŠAVA ZDRAVLJE

Da li je ovo uopšte potrebno objašnjavati dodatno? Istraživanja su odavno dokazala da nas pametni telefoni, tableti, televizori, konzole za igranje i računari teraju da sedimo sve više. i krećemo se sve manje, a to dovodi do gojaznosti, lošije ishrane i mnogih drugih obogljenja.

GUBIMO STRPLJENJE

Činjenica da su nam potrebne dve sekunde da pronađemo neku informaciju ili da pogledamo kakvo je vreme u Pakistanu, dovodi do toga da smo sve nestrpljiviji. Sada pobesnimo i ako nekom klipu na Internetu treba malko više vremena da se učita.

TEHNOLOGIJA UBIJA KREATIVNOST

Toliko je informacija i izvora oko nas da bi čovek pomislio da nas to čini još kreativnijima. Naprotiv, stvarnost je drugačija. Što manje izvora informacija imamo, to smo sve kreativniji i dolazimo brže i lakše do željenog rezultata. Ipak, studije su pokazale i da nivo inteligencije raste, dok nivo kreativnosti opada.

"KUCKANJE" OŠTEĆUJE NAŠU SPOSOBNOST KOMUNIKACIJE

Dopisivanje, bilo putem SMS-a ili aplikacija, postalo je primarni oblik svakodnevne komunikacije. Mladi danas češće šalju poruke nego što telefoniraju. Naučnici smatraju da to dovodi do umanjenja sposobnosti očitavanja govornikovih osećanja. Nemamo potrebnu dozu neverbalne komunikacije koja razgovor sa nekim čini potpunim.

ZATRPAVANJE DEZINFORMACIJAMA

Sve je više sajtova koji šire lažne vesti, poput popularnog "Njuz.net". Međutim, iako je na većini sajtova navedeno da je reč o parodiji, mnogi ljudi i dalje veruju u razne naslove i članke, pa dolazi do generalno velikog problema dezinformisanosti.

(Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track