Najnovije vesti

PAŽNJA! PRAVITE OGROMNU GREŠKU! Posle ovoga više nikad nećete rešavati kvizove na Fejsbuku!
Foto: Profimedia

OPASNOST

PAŽNJA! PRAVITE OGROMNU GREŠKU! Posle ovoga više nikad nećete rešavati kvizove na Fejsbuku!

Tech
15:52h

Koliko ste puta na Fejsbuku ugledali zanimljiv i zabavan kviz koji je rešio neko od vaših prijatelja i poželeli da učinite isto? Saznati ko vam je srodna duša (među vašim prijateljima) ili šta ste bili u prošlom životu.

Međutim, koliko god to bilo zabavno na prvi pogled, iza nevinog kviza mogu se skrivati i ne tako nevini hakeri. Tako je nedavno otkriveno kako je grupa hakera koristila upravo te kvizove na Facebooku kako bi krala lične podatke korisnika. Većina je zaraženih kvizova poslužila kako bi hakeri prikupili podatke i potom ih prodali dalje. Ali, jedan manji deo bio je zaražen malwareom koji je mogao da napravi više štete.

foto: Profimedia

Stručnjaci upozoravaju kako kroz kvizove korisnici daju mnoštvo informacija koje se posle mogu iskoristiti protiv njih ili ih može navesti da kliknu na zaraženi link. Ističu i kako to ne znači da bi korisnici u potpunosti trebalo da prestanu da rešavaju zabavne kvizove, već je važno da budu oprezni kad to čine! Naime, ne bi smeli kliktati na objave svojih prijatelja koje zvuče previše senzacionalistički ili odudaraju od uobičajenog načina komunikacije. Linkove bi trebalo otvarati u posebnom prozoru, ne u onom u kojem su ulogovani na Fejsbuku. Takođe, treba izbegavati upisivanje e-mail adrese i lozinke koja se koristi za prijavu na Fejsbuku, ali i za prijave na druge servise. I na kraju, razmislite da li treba kliknuti na baš svaki kviz koji vam se pojavi na Fejsbuku. Neke stvari je bolje preskočiti.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/fokus.ba)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako zaštiti decu od “Plavog kita”?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...