Fejsbuk glavnom lozinkom gledao sve profile na mreži

Špijunaža

Fejsbuk glavnom lozinkom gledao sve profile na mreži

Tech -
Postojala je glavna lozinka kojom je bilo omogućeno svim zaposlenima u Fejsbuku da pristupe svim profilima korisnika te mreže

LOS ANĐELES- Nova afera potresla je kompaniju Fejsbuka zbog koje su počeli pljušte otkazi radoznalim radnicima kada je utvrđeno da su pojedini zaposleni posedovali “glavnu lozinku” koja im je omogućila pristupe profilima korisnika i njihovim porukama koje su pretraživali.

Nova afera o privatnosti na Fejsbuku, kršenje pravila korisnika ove društvene mreže i delenje ličnih informacija su teme o kojima se sve češće govori.Ketrin Los jedan od prvih radnika u fejsbuku, nedavno je objavila knjigu : Kraljevski dečak: Putovanje u srce društvene mreže” u kojoj je otkrila mnoge tajne Fejsbuka, među kojima je bila i informacija da je postojala glavna lozinka kojom je bilo omogućeno svim zaposlenima da pristupe svim profilima korisnika te mreže.

U knjizi piše da je bilo dovoljno da zaposleni u Fejsbuku zna korisničko ime osobe čiji profil želi da pregleda, zatim upiše lozinku, poslekoje može da vidi sve podatke, privatne poruke koje korisnik razmenjuje sa ostalima na mreži.

Da bi mogli da pristupe tuđim profilima zaposleni u Fejsbuku morali su biti prisutni u samoj zgradi što je smanjilo zloupotrebu, ali je Ketrino iznenađenje bilo veće kada su joj kolege saopštile pasvord a da nije bilo nikakve provere da li je ona pouzdana osoba.

Zloupotreba lozinke dovela je do dva otkaza, a posle toga mere bezbednosti podignute su na veći nivo, pa više niko nije pogao da koristi magični pasvord, ako nije dokazao da je zaposlen u Fejsbuku.

Fejsbuk je prema pisanju Losove delu korisnika posatavio mejl adresu @facebook.com mail, kao glavni mail u korisničkim postavkama na Fejsbuku (bez ikakvog znanja korisnika) tako da oni sve informacije koje su ranije dobijali u svoj mail inbox, sada dobijaju kao poruku na Fejsbuku Mesendžeru.

Problem je što su se promene desile bez znanja korisnika, te mnogi nisu znali da je do njih došlo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track