Najnovije vesti

ZASTRAŠUJUĆE: Veštačko svetlo ubija planetu!
Foto: Profimedia

Upozorenje naučnika

ZASTRAŠUJUĆE: Veštačko svetlo ubija planetu!

Tech

"Gubitak noći“ u Evropi i Severnoj Americi velika je pretnja biodiverzitetu jer ugrožava insekte, ribe, ptice, vodozemce, sisare, pa i ljude

Prelazak na LED sijalice, umesto da smanji veštačko osvetljenje na Zemlji, samo ga je povećao, a sve svetlije noćno nebo uništava živa bića na našoj planeti, pokazalo je istraživanje naučnika Nemačkog istraživačkog centra za geonauku (GFZ).

Svi delovi sveta noću postaju sve svetliji, a „gubitak noći“ najprimetniji je u Evropi i Severnoj Americi.

Veliko zagađenje

- Ovo je zabrinjavajući trend jer je veštačko osvetljenje zagađivač prirodnog okruženja sa ekološkim i evolucionim posledicama za mnoge organizme - od bakterija do sisara - i mogao bi da promeni čitave ekološke sisteme - kaže Franc Holker, član tima.

Iako je svetlo to pomoglo ljudima, dodaje on, ima i svoju tamnu stranu - noć više nije dovoljno mračna.

- Iz evolutivnog ugla, veštačko svetlo je nova pojava, a sada je svuda i organizmi na to ne mogu da se prilagode - kaže on.

foto: Profimedia

Noćna bića

- To je veliki problem. Svetlo je velika pretnja biodiverzitetu jer menja noćne navike, od razmnožavanja do migracija, mnogo različitih vrsta - insekata, vodozemaca, riba, ptica, slepih miševa... To utiče i na ljude, jer postoje fiziološki procesi koji se dešavaju samo noću - kaže Holker.

Zaustavite trend

JEFTINIJE SIJALICE

Pojava LED sijalica trebalo je da smanji potrošnju energije i zagađenje, ali nije došlo do očekivanog smanjenja noćnog svetla.

- Problem je što su svetla postala jeftinija, pa ljudi češće i više koriste osvetljenje. Moramo da nađemo način da zaustavimo taj opasni trend - rekao je Kristofer Kiba, vođa tima GFZ.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...