MARS NEMA TEKUĆU VODU: Naučna istraživanja konačno dala razočaravajući rezultat!
Foto: Profimedia

ŠTETA

MARS NEMA TEKUĆU VODU: Naučna istraživanja konačno dala razočaravajući rezultat!

Tech -

Stručnjaci su godinama verovali da tamne linije na „crvenoj planeti“ potiču od tekuće vode koja se navodno nalazi tik ispod njene površine

Nekoliko godina je prošlo od otkrića tamnih linija na Marsu i naučnici su bili fascinirani mogućnošću da na „crvenoj planeti“ ima tekuće vode koja se krije tik ispod površine.

Linije koje izgledaju kao da ih pravi voda koja teče javljaju se leti, a nestaju zimi. Mogućnost da na Marsu ima tekuće vode doprineo je i nagađanjima da na ovoj planeti postoji život.

Ima leda

Međutim, nova naučna istraživanja i analize ovih neobičnih linija sugerišu da je u pitanju nešto potpuno drugačije. Iako ova studija znatno menja poglede na Mars, to ne znači da je ova planeta u potpunosti bez vode. Kolin Dandas iz Američkog geološkog zavoda, koji je i glavni autor studije, napominje da ima mnogo dokaza o vodi na Marsu.

- Na polovima i ispod površine ima mnogo leda, a soli mogu da izvlače vodu iz atmosfere i stvore tekuću vodu pod istim uslovima. Roveri na Marsu su zaslužni za niz otkrića koji ukazuju na okruženja u kojima je bilo tekuće vode - rekao je Dandas.

foto: Profimedia

Zbunjeni naučnici

Javljale su se na strmim i najtamnijim delovima planete. Zbog njih su se astrobiolozi nadali da bi mogle da skrivaju život. Analizirana je 151 tamna linija na 10 različitih mesta i utvrđeno je da se sve završavaju na sličnom mestu jedne padine. Da je u pitanju tekuća voda, linije bi bile duže na većim padinama. Ovako se linije ponašaju kao i čestice peska na aktivnim dinama.

Foto: Profimedia

Rover bio daleko

ZABRANJENA ZONA ZA „KJURIOSITI“

Pretpostavka naučnika da ove tamne linije potiču od vode i da skrivaju život dovela je do toga da rover „Kjuriositi“, koji je NASA pre nekoliko godina poslala na Mars, bude podalje od ove zone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track