REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA: Odštampao ruku za sina!
Foto: Ben Ryan / Ambionics

NAPREDAK

REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA: Odštampao ruku za sina!

Tech -

Britanac Ben Rajan pomoću 3D štampača napravio jeftinu i korisnu protezu za sina, kome je po rođenju amputirana leva ruka

Dečak Sol Rajan rođen je pre dve godine, ali samo deset dana kasnije amputirana mu je leva ruka. Pošto lekari u Velikoj Britaniji nisu imali protezu za bebe, njegov otac Ben dao je otkaz i posvetio se pravljenju protetičke ruke.

On je uspeo da projektuje, a zatim pomoću trodimenzionalnog štampača i da napravi protetičku ruku za mališana.

Pokretni palac

- Nakon amputacije, rečeno nam je da moramo da čekamo godinu dana za protezu, i to pasivni uređaj koji ne bi detetu omogućio nikakve pokrete. Jednostavno, ne postoje funkcionalne protetičke ruke za decu mlađu od tri godine - kaže Ben Rajan za CNN.

Ovaj nastavnik psihologije posvetio se projektovanju i uspeo je da napravi osnovni dizajn za protetičku ruku koja je njegovom sinu omogućila da hvata stvari.

- Zahvaljujući pokretaču skrivenom ispod pazuha, moguće je pomerati palac na protezi i koristiti ruku za crtanje i igru - kaže on.

foto: Ben Ryan / Ambionics

Nakon što je napravio uspešnu protetičku ruku, Rajan je osnovao i kompaniju „Ambionics“, za 3D štampanje ovakvih proteza, i do sada ih je napravio za 20 porodica širom sveta.

Prerastanje proteze

Zahvaljujući napretku u 3D štampi, izrada cele proteze, prilagođene pojedinačnom korisniku, traje nedelju dana i košta između 150 i 250 dolara. Ova cena je, dodaje, veoma važna jer deca brzo prerastaju proteze, a nije retkost ni da ih polome ili izgube tokom igre.

Kurir / E.K.

Foto: Ben Ryan / Ambionics

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track