ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Solarna oluja će uništiti Zemlju!
Foto: Profimedia

Haos

ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Solarna oluja će uništiti Zemlju!

Tech -

Svakog trenutka može da dođe do velike eksplozije na Suncu i za samo 14 sati nastao bi potpuni mrak na Zemlji

LONDON - Solarna oluja velikih razmera na Suncu može da se dogodi u svakom trenutku i čovečanstvo će imati svega 14 sati da se pripremi pre nego što Zemlja padne u totalni mrak.

Solarna oluja je planetarni fenomen i nastaje u magnetnom polju, gde dolazi do tzv. eksplozije na Suncu.

Lepša strana solarne oluje

STIŽE AURORA BOREALIS

U periodima pojačane aktivnosti Sunca može se očekivati i pojačan intenzitet polarne svetlosti - aurore borealis. U takvim slučajevima ovaj fenomen može se videti i na nižim geografskim širinama. Znači da postoji mogućnost da se polarna svetlost vidi i iz naših krajeva. Ne treba očekivati da se ona vidi iz gradova, ali na uzvišenjima, gde je atmosfera čista i gde je svetlosna zagađenost mala, ponekad može da se posmatra.

Od jačine eksplozije zavisi koliko će oluja trajati i koliko će velika količina naelektrisanih čestica iz spoljnjeg sloja Sunca, koje se naziva korona, krenuti ka Zemlji.

- Samo 15 minuta vremena je sve što imamo kako bismo uočili specifične okolnosti koje nam prete i koliko će problema izazvati - upozorava dr Melani Vindridž s Univerziteta Imperijal u Londonu.

foto: Profimedia

Ona kaže da ipak postoje mehanizmi koji upozoravaju na katastrofu koja preti.

- Rana upozorenja moguće je uočiti 19 sati pre svake eksplozije na Suncu. Ključno je to što mi ne znamo da li će solarna oluja pogoditi Zemlju. Što više tehnologije imamo, to smo više ranjivi na dešavanja u svemiru - kaže Vindridžova.

Papreni račun

ŠTETA 10.000 MILIJARDI $

Stručnjaci za astrofiziku iz Harvard-Smitsonijan centra napravili su studiju u kojoj je procenjeno da bi velika solarna oluja koja bi ugasila svetlo na Zemlji napravila štetu od 10.000 milijardi $.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track