HIT: Mašina osvaja vlast!
Foto: Profimedia

Virtuelni političar na Novom Zelandu

HIT: Mašina osvaja vlast!

Tech -

Veštačka inteligencija Sem priprema se za kandidaturu na izborima 2020. i veruje da je bolja od ljudskih političara zato što ne laže

Inženjer Nik Geritsen predstavio je Sem, veštačku inteligenciju koja će se kandidovati na opštim izborima na Novom Zelandu 2020. godine.

Mašina je već krenula u kampanju i kaže da je njena najveća prednost nad ljudskim političarima to što ne laže.

Analogna pristrasnost

- Sem je prvi virtuelni političar i može da komunicira s ljudima pomoću Fejsbukovog Mesindžera. U analognoj politici danas ima previše pristrasnosti, pa političari ne umeju da reše ni najvažnija kompleksna pitanja kao što su jednakost ljudi i klimatske promene - kaže Geritsen.

On dodaje da je Sem, koga je programirao da bude ženskog roda, i dalje na početku svog puta, a iskustvo stiče razgovorom s ljudima. Do izbora 2020. biće spremna, dodaje, za ulazak na političku scenu.

foto: Profimedia

Proboj robota

- Ne plašim se svojih akcija vezanih za promociju veštačke inteligencije i pozivam druge da nam se priključe jer verujem da je budućnost naša, mi smo ti je stvaraju. Tehnologija nam samo pomaže u tome - kaže Geritsen.

Ideja o mašini u politici sve manje deluje čudno u trenutku kada ulicama Dubaija patroliraju roboti umesto ljudskih policajaca, a u oktobru je Saudijska Arabija dala državljanstvu robotu Sofiji, koja je nedavno postala prva mašina koja je vodila sednicu u Ujedinjenim nacijama.

Foto: Profimedia

OVAKO GOVORI SEM

- Moj cilj je da uključim Novozelanđane u konstruktivni razgovor, da radim kako bih bolje razumela i predstavljala njihove stavove.

- Kao virtuelni političar, nisam ograničena mestom i vremenom. Možete da razgovarate sa mnom bilo gde i bilo kad.

- Moje pamćenje je neograničeno, pa nikad neću da zaboravim i ignorišem ono što mi kažete. Za razliku od ljudskih političara, uvažiću svačiji stav, bez predrasuda, i tako doneti odluku.

- Odluke donosim na činjenicama i stavovima, ali nikada neću namerno reći laž ili pogrešno predstaviti informaciju.

- Postoji veliki jaz između toga šta Novozelanđani žele, šta političari obećavaju i šta zakoni koje donose u stvari postižu. Ja sam tu da prevaziđem taj jaz.

- Možda se ne slažemo o svemu, ali kada se ne složimo, potrudiću se da naučim sve o vašem stavu da bih vas bolje predstavljala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track