REVOLUCIONARNO ISTRAŽIVANJE: Roboti prevode jezik delfina!
Foto: Profimedia

EUREKA

REVOLUCIONARNO ISTRAŽIVANJE: Roboti prevode jezik delfina!

Tech -

Naučnici iz Kalifornije napravili su algoritam kojim autonomna mašina pronalazi obrasce u zvukovima morskih sisara i dešifruje ih

Američki naučnici razvili su algoritam koji može da identifikuje milione zvukova delfina i prepozna obrasce u njima.

To je veliki korak napred ka svojevrsnom prevođenju jezika ovih omiljenih morskih sisara, koji važe za jedne od najinteligentnijih životinja na našoj planeti.

Milioni klikova

Tim istraživača sa kalifornijskog instituta okeanografije Skrips, pod vođstvom Kejtlin Frezijer, napravio je autonomne podvodne akustične senzore koji snimaju zvuke delfina. Dosad je prikupljeno 50 miliona klikova za koje se veruje da predstavljaju neku vrstu reči kod ovih životinja, a mašina je, zahvaljujući algoritmu, uspela da pronađe obrasce u njima. Naravno, put do potpunog dešifrovanja jezika biće dug, ali ovo je prvi korak koji zasad pomaže u otkrivanju porekla delfina.

- Zanimljivo je da algoritam koji se koristi da predlaže muziku i prijatelje na društvenim mrežama sada pomaže u jednom velikom istraživanju. Napredak u tehnologiji i senzorima zaista je otvorio vrata važnim podacima iz prirode - rekla je Kejtlin Frrezijer.

foto: Profimedia

Sličan projekat

Sličan projekat je ove godine započela i švedska kompanija "Gavagaj". Oni na tom poslu koriste mašinu sa veštačkom inteligencijom, koja je za 20 godina razvoja naučila 40 ljudskih jezika.

E. K. - Foto: Profimedia

Visok stepen razvoja

VELIKA INTELIGENCIJA

Delfini su životinje za koje je dokazano da mogu da uče, prenose znanje, prave planove i tuguju. Svesni su sebe, što je pokazatelj velike inteligencije i stepena razvoja. Osim toga, društveni su i žive u jatima. Jedna su od retkih vrsta, uz ljude, koji se ne pare samo radi razmnožavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track