DUGME SPASA ZA ASTRONAUTE: Revolucionarno otkriće NASA čuva živote u svemiru!
Foto: AP

KONAČNO

DUGME SPASA ZA ASTRONAUTE: Revolucionarno otkriće NASA čuva živote u svemiru!

Tech -

Posebna oprema će imati takozvano vodi me kući dugme za hitne slučajeve, koje će sprečavati putnike u kosmos da se izgube u svemiru

Američka nacionalna svemirska agencija (NASA) radi na pravljenju novog svemirskog odela koje će biti opremljeno posebnim dugmetom „vodi me kući“, a koje će omogućiti astronautima da se ne izgube u otvorenom svemiru.

Ovo odelo će biti od životnog značaja za sve putnike u kosmos koji se suočavaju s nultom gravitacijom.

foto: AP

Noćna mora

Naučnici rade na tome da omoguće aktiviranje dugmeta spasa i iz kontrole misije sa Zemlje.

- U narednih pet do 10 godina imaćemo ovo odelo i to će biti veliko olakšanje za astronaute - kaže doktor Kevin Duda, inženjer za svemirske sisteme iz NASA.

Jedan od najvećih strahova astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici jeste da ostanu izgubljeni u svemiru, zbog čega se pri svakom izlasku u otvoreni svemir moraju poštovati posebne procedure.

Ovaj scenario iz noćne more je dosta verno prikazan u filmu „Gravitacija“, holivudskom blokbasteru iz 2013, u kom igraju Sandra Bulok i Džordž Kluni. Prekid fizičke veze sa matičnim brodom znači gotovo sigurnu smrt. Novo odelo će imati posebne senzore za pokrete astronauta, uređaj za ubrzavanje u bestežinskom stanju i sistem za određivanje pozicije u odnosu na druge članove misije.

foto: AP

Testira se prototip

- Astronaut koji izgubi vezu osuđen je na najgori scenario. Još smo na nivou prototipa i u toku su testiranja - dodao je doktor Duda.

Naučnici proučavaju ponašanje astronauta i njihove navike na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i njihove izlaske u svemir.

Foto: AP

foto: KURIR

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Spektakularna šetnja svemirom! Astronaut NASA ledbi, a Zemlja mu kao na dlanu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track