OTVOREN FESTIVAL NAUKE: Naučnicima više novca!
Foto: Tanjug

SAJAM ZNANJA

OTVOREN FESTIVAL NAUKE: Naučnicima više novca!

Tech -

Novim budžetom izdvojeno je 15,5 odsto više sredstava za nauku, rekao je ministar Mladen Šarčević otvarajući smotru

Festival nauke, pod sloganom „Jedan na jedan“, otvoren je juče na Beogradskom sajmu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvarajući 11. festival najavio je da će sledeće godine biti otvoreno još centara za promociju nauke gde će mladi sticati znanja, ali i prijateljstva iz celog sveta.

- Važno je da postoje festivali, ali i centri za promociju nauke, kojih je trenutno 13 u Srbiji, a tokom sledeće godine nova tri centra biće otvorena u Banatu, centralnoj Srbiji i Beogradu. Novim budžetom izdvojeno je 15,5 odsto više sredstava za nauku - rekao je Šarčević.

foto: Tanjug

On je dodao da će u 2018. biti urađeno mnogo za obrazovni sistem - skoro sva deca počeće da rade vežbe iz prirodnih nauka, a počeće i digitalizacija obrazovnog sistema. Podsetio je da je, osim Istraživačkog centra u Petnici, koji je, kako je naveo, već afirmisan i poznat u svetu, ove godine afirmisan je jedan novi centar za lingvističke nauke u Tršiću.

Ana Petrović, osnivač Festivala nauke, rekla je da će tokom četiri dana trajanja festivala u četiri hale Beogradskog sajma nauku predstaviti više od 700 učesnika iz 72 institucije.

- Spremali smo se godinu dana da vam stanemo na crtu i da vam pokažemo šta znamo, šta umemo i koliko je nauka čarobna - rekla je ona.

foto: Tanjug

Saradnja sa SAD

NOVI FOND

U saradnji sa Nacionalnim američkim fondom za nauku uskoro biti pokrenut i srpski Nacionalni fond za nauku, što je i u skladu sa izradom novog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, poručio je ministar Šarčević.

Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track