NAUKA U POKRETU: Festival obišlo 30.000 posetilaca
Foto: Fonet

Naučna dostignuća oduševila sve

NAUKA U POKRETU: Festival obišlo 30.000 posetilaca

Tech -

Zona „Nauka u pokretu“ ispostavila se kao najdinamičniji poligon na kojem su veštine pokreta i kretanja u prirodi razvijali posetioci svih uzrasta

Više od 30.000 posetilaca upoznalo se sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke na ovogodišnjem, 11. po redu Festivalu nauke, koji se od 14. do 17. decembra održao na Beogradskom sajmu.

U četiri hale posetioce je dočekalo više od 700 naučnika iz 75 naučnih i obrazovnih institucija, koji su doživeli brojne izazove u čak 53 interaktivne postavke, četiri izložbe i naučne šou-programe na velikoj naučno-fanastičnoj bini.

Brojni korisni saveti

Mlađi radoznalci bili su u prilici da čuju više nego korisne savete o tome kako se primenjuje prva pomoć, čak i u situacijama velikih nepogoda, dok su oni stariji pomoću simulatora čeonog sudara mogli da se uvere zbog čega je pri svakoj vožnji vezivanje pojasa ne samo poželjno već i obavezno. Svi zajedno odmerili su snage sa virtuelnim životinjama, jedan na jedan, pokušavajući da ih sustignu na atletskoj stazi, drže korak s njima ili da im pobegnu.

Zaljubljenici u biciklizam proverili su koliko im je energije na omiljenom dvotočkašu potrebno da bi upalili sijalicu ili pokrenuli blender, a ne nekoliko festivalskih postavki sva četiri dana neumorno su radili pravi mali vremeplovi koji su zainteresovane vodili na put u ledeno doba, druženje sa dinosaurusima ili arheološka blaga Srbije.

Naučna klackalica

Zona „Nauka u pokretu“ ispostavila se kao najdinamičniji poligon na kojem su veštine pokreta i kretanja u prirodi razvijali posetioci svih uzrasta, pa su tako mališani na naučnoj klackalici mogli jednom rukom da podignu svoje roditelje, a najhrabriji su na Koriolisovoj vrteški mogli da provere da li imaju ono što im treba u slučaju da zažele da postanu kosmonauti. Porodični dan u nedelju se pokazao kao pun pogodak.

ZVEZDE FESTIVALA

- Dušan Borković, automobilski šampion, objašnjavao je detalje vezane za funkcionisanje automobila

- Komunikator iz Holivuda Stiv Vulf prikazao je publici spektakularni šou „Nauka iza filmova“

- Francuska trupa „La Belle Apocalypse“ oduševila je svojim performansom i cirkuskim akrobacijama

- Ekipa AHHAA naučnog centra iz Estonije izvodila je eksperimente koje je opasno izvoditi u kućnim uslovima

Kurir / E.K.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja