ŠIRENJE NAPREDNE TEHNOLOGIJE: Prepoznavanje lica u svakom telefonu
Foto: Profimedia

ŠOK

ŠIRENJE NAPREDNE TEHNOLOGIJE: Prepoznavanje lica u svakom telefonu

Tech -

Budućnost Kompanija iz Londona napravila je aplikaciju koja može da identifikuje ljude i pronađe njihove profile na društvenim mrežama

Prepoznavanje lica drastično je unapređeno poslednjih godina, a aplikacija „Blippar“ prva je koja tu tehnologiju donosi na skoro svaki mobilni telefon.

Londonska firma „Blippar“ ponudila je tržištu ovu aplikaciju koja identifikuje ljude, ali i vodi do njihovih profila na društvenim mrežama.

foto: Printscreen

Skeniranje

Tehnologija nazvana „The Augmented Reality Face Profile“ može da skenira osobu preko kamere na telefonu, ali i na fotografijama ili video-snimcima na uređaju. Osnovni program prepoznaje više od 400.000 javnih ličnosti s preciznošću od 99 odsto, a uspešno razlikuje i identične blizance popust američkih glumica Meri-Kejt i Ešli Olsen.

foto: Printscreen

Osim glumaca, pevača, političara i drugih zvezda, korisnici mogu da podese uređaj da prepoznaje njihovo lice, otkriva poznate na koje liče, ali i prepoznaje njihove prijatelje.

- Sposobnost pametnih telefona da prepoznaju lica, od glumaca do sportista, omogućava ljudima da zadovolje svoju znatiželju. Osim toga, omogućava bolji pristup internetu, veću bezbednost i sprečava prevare - kaže Sani Lopez, glavni operativac „Blippara“.

foto: Printscreen

Nova komunikacija

Aplikacija je dostupna za Android i iOS uređaje, a cilj je da postane i deo bankarskih uređaja.

- Ova tehnologija će promeniti način na koji komuniciramo i izražavamo se. Naše lice je važno za izražavanje u komunikaciji i na ovaj način prvi put izrazi lica postaju digitalni. Na ovaj način ljudi će učiti više i o sebi i o drugima - rekao je Ambariš Mitra, direktor „Blippara“.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja