VELIKI USPEH NAŠEG NAUČNIKA: Srbin otkrio kako se širi grip!
Foto: PrintScreen

EUREKA

VELIKI USPEH NAŠEG NAUČNIKA: Srbin otkrio kako se širi grip!

Tech -

Jovan Pantelić, istraživač sa Berklija, bio je u timu koji je utvrdio da se virus ne prenosi samo kad zaraženi kašlju ili kijaju već i dok dišu

Grip se prenosi mnogo brže i lakše nego što se dosad mislilo - virus influence se ne prenosi samo kad zaražene osobe kašlju ili kijaju već i samim njihovim disanjem.

To je otkrio tim naučnika sa nekoliko američkih univerziteta, a u timu istraživača bio je i Srbin Jovan Pantelić.

Ne dolazite na posao

- Otkrili smo da grip kontaminira vazduh oko zaražene osobe, i to samo disanjem. Oboleli od gripa stvaraju sitne kapljice koje dugo ostaju u vazduhu čak i kada ne kijaju ili kašlju, a influenca se najviše širi u prvim danima bolesti. Ako neko počinje da oboleva, ne bi trebalo da ostane na poslu jer će zaraziti kolege - rekao je dr Donald Milton, vođa tima istraživača.

Kako objašnjava, oni su pratili 142 osobe zaražene gripom i merili količinu zaraženih čestica oko pacijenta kada diše, priča, kašlje ili kija.

foto: PrintScreen

Jovan Pantelić sa Berklija za NBC je rekao da pranje ruku ili prekrivanje usta za vreme kijanja nije dovoljno da spreči širenje gripa.

Promena u dizajnu

- Jedna čestica je doza. Samo jedna doza dovoljna je da se zarazimo, a zabeležili smo da se u roku od pola sata otpušta više od hiljadu čestica - kaže on.

Istraživanje ne tvrdi, dodaje, da je disanje dominantan način širenja gripa, ali otkrića bi mogla da dovedu do promena u industriji i arhitekturi.

- Potrebno je razmisliti kako dizajnirati enterijer da se spreči ili smanji širenje ovakvih bolesti - rekao je Pantelić.

Foto: PrintScreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track