PRAVA NAUČNA FANTASTIKA: Hologrami su postali stvarnost
Foto: PrintScreen

KAO NA FILMU

PRAVA NAUČNA FANTASTIKA: Hologrami su postali stvarnost

Tech -

Naučnici napravili tehnologiju koja je dosad viđena samo u serijalima „Zvezdane staze“ i „Ratovi zvezda“

Hologrami proslavljeni u naučnofantastičnim serijalima „Zvezdane staze“ i „Ratovi zvezda“ postali su stvarnost, a napravili su ih naučnici sa univerziteta „Birgam Jang“ (BYU). Uređaj koji su osmislili može da projektuje trodimenzionalnu sliku sličnu onoj iz serija i filmova - gledalac može da je posmatra iz svih uglova.

Leptir i prizma

- Može da stvara slike slične naučnoj fantastici iako to ranije nije bilo moguće - rekao je Danijel Smoli, inženjer elektronike i računarstva i stručnjak za holografiju.

Njihov displej stvara sliku korišćenjem lasera za zarobljavanje čestice i manipuliše njima kako bi stvorio sliku. Kako kažu, to je svojevrsni 3D printer svetla. Oni su zasad uspeli da naprave samo neke oblike, poput leptira, prizme ili logoa BYU.

- Ovakav displej bio bi veoma koristan hirurzima za pogled na arterije pre stavljanja katetera u njih - objašnjava Smoli.

foto: PrintScreen

Želja i novac

Iako su slike koje može da napravi još jednostavne što se tiče oblika, on dodaje da će ubrzo biti napravljene i hologramske poruke kao one princeze Leje u „Ratovima zvezda“.

- To je čvrsto u idejama Ilona Maska - s dovoljno želje i novca, sve će na kraju moći da se napravi - kaže Smoli.

Foto: PrintScreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track