TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA: Naočarima leče šećer i nesanicu
Foto: Profimedia

HIT

TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA: Naočarima leče šećer i nesanicu

Tech -

Moderni uređaji svetlima, staklima ili virtualnom realnošću ublažavaju čak i simptome Parkinsonove bolesti

Naočare više nisu tu samo da pomognu osobama sa slabijim vidom ili da zaštite oči od sunca.

Pametne naočare sada imaju najneverovatnije primene - od lečenja dijabetesa i Parkinsonove bolesti do skidanja kilograma. Predstavljamo četiri vrste inovativnih modela.

1. Re-Timer

Naočare nazvane „Re-Timer“ napravljene su tako da svetlom poboljšavaju cirkadijalni ritam, ujutro povećavaju senzitivnost insulina i smanjuju šećer u krvi, a leče i insomniju. Posebno pomažu kod dijabetesa tipa 2. Kliničko ispitivanje je trenutno u toku.

2. Metacookie+

Japanski naučnici napravili su naočare „Metacookie+“, koje koriste virtuelnu realnost da hrana koju osoba jede izgleda 50 odsto veće. Kako tvrde, ljudi na ovaj način jedu bar 10 odsto manje, pa samim tim i skidaju kilograme.

3. PD naočare

Parkinsonova bolest izaziva mnogo problema, a naučnici su uspeli da naprave naočare koje pomažu osobama u hodu i sprečavaju padanje. Posle šest nedelja, čak 25 odsto pacijenata povećalo je brzinu hoda, dužinu koraka i izdržljivost.

4. Spoton

Izraelska kompanija „Spoton Therapeutics“ napravila je naočare koje izgledaju obično, ali imaju male pravougaonike u delu za periferni vid. Ovo pomaže ljudima koji imaju vrtoglavicu i u 67 do 80 odsto pomažu pacijentima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track