VELIKO OTKRIĆE U ENGLESKOJ: Našli izgubljenu vikinšku vojsku!
Foto: Shutterstock

ARHEOLOGIJA

VELIKO OTKRIĆE U ENGLESKOJ: Našli izgubljenu vikinšku vojsku!

Tech -

Ostaci „velike paganske armije“, koja je harala Ostrvom u devetom veku, pronađeni su u masovnoj grobnici u Reptonu

Ostaci izgubljene vikinške armije iz devetog veka, ključne za formiranje engleske države, otkriveni su u Reptonu u Derbiširu.

Kraj Crkve Svetog Vinstana pronađeno je oko 250 skeleta za koje se veruje da su deo takozvane velike paganske armije, koja je harala Engleskom od 865. do 878. godine.

- „Velika paganska armija“ nije ostavila nikakav trag, ali izgleda da smo ga konačno pronašli - kaže Ket Džarmen, arheolog s Univerziteta u Bristolu.

foto: Printscreen

Vikinzi su u to vreme od pljačkaških grupica postali velika osvajačka sila, koja je uzdrmala tadašnja anglosaksonska kraljevstva, ali je na kraju poražena.

- Uništenje anglosaksonskih kraljevina, stvaranje vikinške države, pa odgovor i pobeda kralja Alfreda ključni su događaji u nastanku Engleske. Međutim, zbog nedostatka fizičkih dokaza dosad se tome nije posvećivalo dovoljno pažnje - kaže Džarmenova.

Masovna grobnica sa ostacima 264 tela pronađena je još osamdesetih godina, ali je tek sada utvrđeno da su kosti zaista iz devetog veka.

Priča o „velikoj paganskoj armiji“ trenutno je aktuelna zahvaljujući popularnoj seriji „Vikinzi“, koja se bavi mitskim kraljem Ragnarom Lotbrokom i njegovim sinovima, vođama te vojske.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SOVA NASRED OGROMNOG JEZERA ZAGLAVLJENA U LEDU! Pogledajte kako je dospela tu i šta se dogodilo sa njom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track