NAJTEŽE JE SAČUVATI NAJMLAĐE: Budite sigurni na internetu pomoću ovih 10 koraka!
Foto: Profimedia

SAVETI

NAJTEŽE JE SAČUVATI NAJMLAĐE: Budite sigurni na internetu pomoću ovih 10 koraka!

Tech -

Današnja komunikacija, obrazovanje, zabava i mnogi drugi aspekti života ovise o internetu i društvenim mrežama. Zato je danas važnije nego ikad koliko pažnje posvećujemo oprezu i sigurnosti korištenja mreže.

U povodu Dana sigurnijeg interneta donosimo vam praktične savete uz koje i vi možete pomoći da internet bude sigurnije mesto.

1. Odbranite svoj računar, mobilni telefon ili tablet

Softver koji koristite mora biti nov. Kada je moguć "upgrade", učinite to za svoje dobro i za dobrobit ostalih koji se koriste uređajima.

2. Osigurajte svoje podatke

Sve što imate na računaru od svojih podataka, dokumenata, pa do vrednih uspomena ili radova - osigurajte. Stavite jake lozinke na sve podatke, a posebno na one koji bi vam neko mogao krađom zloupotrebiti.

foto: Profimedia

3. Pazite gde ćete kliknuti

Virusi, Trojanci, crvi, prevare... Internet vrvi takvim stvarima, a vrlo ih je lako izbeći. Jedino što morate je da pazite kakve šta otvarate. Sve što vam je sumnjivo, čak i ako dolazi od nekoga koga znate - nemojte otvarati. Radije pitajte osobu šta vam je to poslala pre nego što otvorite da biste izbegli opasnost.

4. Zaštitite svoj identitet

Ukoliko se nalazite u grupama ili razgovarate s nekim, bitno je da zaštitite ko ste zapravo. Nemojte svima govoriti vaše ime i prezime i ostale lične podatke jer ste tako izloženi krađi identiteta i prevarama. Što se tiče društvenih mreža, kao što su "Facebook" ili "Instagram", preporuka je da zaključate profil pa tek osobe koje prihvatite mogu dobiti širu uvid u vaš identitet.

foto: Profimedia

5. Izbegnite prevare

Uglavnom izgledaju kao upozorenja koja biste mogli dobiti od banke, vezano za neplaćanje nekog kredita, računa ili ostalo. Ukoliko dobijete takav mejl, u kom vas se upozorava da nešto morate da platite - nazovite svoju banku.

6. Pazite gde delite dokumente

Tehnološkim napretkom često možemo lične dokumente proslediti nekom tako da ih jednostavno pošaljemo mejlom. Ukoliko imate neke privatne dokumente koji sadrže vaše ime, prezime, adresu, broj telefona, mobilnog telefona ili podatke s kreditne kartice, pazite koju mrežu koristite prilikom slanja.

7. Ne rizikujte

Slično prethodnom savetu gdje smo upozorili na sumnjive povezane linkove, pazite i na koju "web" stranicu želite da odete. Nemojte ići na sumnjive stranice i nemojte ih deliti s drugima. Sigurnost na internetu počinje s vama.

foto: Shutterstock

8. Pametno kupujte

Pre nego što se odlučite na kupovinu, proverite piše li na stranici da će čuvati vaše podatke i detalje plaćanja. Kad kupujete, plaćate račune ili nešto treće, nemojte to raditi na javnoj mreži, već na privatnoj.

9. Kada možete, nadogradite svoj pregledač

Svaki put kad koristite internet, koristite i svoj pregledač. Zato je bitno, bez obzira na to koji koristite, da bude njegova najnovija verzija. Svaka novija verzija uglavnom donosi i nove metode zaštite privatnosti.

10. Brinite se za sigurnost svoje dece na internetu

Decu od brojnih opasnosti možete najbolje zaštititi tako da im objasnite koje su sve "zamke" na internetu. Brojni stručnjaci preporučuju i da zajedno s decom "surfujete internetom", bar dok niste sigurni da su uspeli da razaznaju dobar od lošeg sadržaja.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/24sata.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track