USPEH: Pčele roboti oprašuju useve!
Foto: Wyss Institute/Harvard

Novosti u razmnožavanju biljaka

USPEH: Pčele roboti oprašuju useve!

Tech -

Japanski naučnici su već razvili dron veličine vilinog konjica koji je uspešno oprašio cvet ljiljana. Sićušni roboti zameniće pčele, koje izumiru

Naučnici su uspeli da naprave minijaturne pčele robote koje bi u potpunosti mogle da zamene prave pčele, kao i njihovu osnovnu funkciju u prirodi - oprašivanje biljaka!

Na tehnološkoj konferenciji u Teksasu pčele roboti su predstavljene kao rešenje za hroničan nedostatak hrane.

foto: Wyss Institute/Harvard

Poremećaj ekosistema

Čak trećina hrane koju ljudi konzumiraju potiče iz useva koje su oprašile pčele. Njihovo konstantno izumiranje poslednjih godina navelo je naučnike da tragaju za rešenjima jer bez pčela bi došlo do velikog poremećaja u našem ekosistemu, što bi ugrozilo i sam opstanak ljudske populacije.

Američki naučnici su napravili mini pčelu robota koja u jednoj sekundi zamahe krilima čak 120 puta.

- Ako se ova tehnologija iskoristi na pravi način, upravo će mini-roboti dati odgovor i ponuditi rešenje za hroničan nedostatak hrane u svetu. Verujemo da će nadležne institucije odobriti nastavak finansiranja istraživanja u naredne dve godine - rekao je profesor Šaši Šekhar s Univerziteta u Minesoti.

foto: Profimedia

Rezervni plan

- Kao što je već poznato, zone poput Kalifornije i zapadnog dela SAD poslednjih godina gube veliki broj stabala. Ako ostanemo bez stabla i šuma, to je početak. Sledeći će nestati insekti, ptice i životinje. Zato je dobro da imamo rezervni plan - dodao je profesor Šekhar.

Pčele sa GPS

IMAĆE SISTEM ZA PRAĆENJE

Profesor Šekhar najavljuje da je sledeći korak pravljenje mini pčela robota sa sistemom za praćenje GPS.

- Zamislite da imate flotu od 100 ili 1.000 ovih pčela. Onda ćete tačno moći da ih rasporedite na poljima i da im date zadatke. Posle oprašenih površina, ove pčele lako će moći da se prebace na druga polja.

Kurir / E.K.

Foto: Prodimedia, Wyss Institute/Harvard

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track