NOVA VRSTA SLEPOG MIŠA: U Srbiji otkriven sredozemni repaš
Foto: Profimedia

PRIRODA

NOVA VRSTA SLEPOG MIŠA: U Srbiji otkriven sredozemni repaš

Tech -

Na Vlasini je 18. oktobra zabeležen zvuk vrste tadarida teniotis, za kojom je još u 19. veku tragao Josif Pančić

U Srbiji je pronađena nova, 31. vrsta slepog miša - sredozemni repaš.

Do tog otkrića došla je Branka Pejić iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, saopšteno je iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Ultrazvučni detektor

Pejićeva je, pomoću ultrazvučnog detektora, 18. oktobra na Vlasini registrovala oglašavanje sredozemnog repaša, mediteranske vrste o kojoj su pisali još Josif Pančić (1869) i Lazar Dokić (1883). Ovaj slepi miš nije snimljen ni fotografisan, ali je analizom zvučnog zapisa nedvosmisleno utvrđeno da je reč o toj vrsti, tvrde u Prirodnjačkom muzeju.

foto: Profimedia

U Srbiji je dosad bilo poznato 30 vrsta slepih miševa, a za još pet vrsta se smatralo da je njihovo prisustvo moguće. Jedna od njih bila je i sredozemni repaš.

Mošus i lavanda

Sredozemni repaš je tipična mediteranska vrsta i jedan od najvećih slepih miševa Evrope. Ima karakteristične velike i široke uši spojene u osnovi i usmerene unapred. Imaju veoma specifičan miris koji je opisan kao mešavina mošusa i lavande. Vrsta je zaštićena u okviru Bernske i Bonske konvencije, kao i Direktive Evropske unije o staništima i vrstama.

foto: Profimedia

Josif Pančić, beleška

DA LI I KOD NAS

O sredozemnom repašu pisao je Josif Pančić. On je u svom članku „Fauna Kneževine Srbije“ iz 1869. izneo samo kratak komentar i pitanje: „U južnoj Evropi, da li i kod nas?“

Kurir / E.K., Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track