Najnovije vesti

ISPITIVANJE VAKCINE U HOLANDIJI: Smrtonosni parazit ubrizgan u 17 ljudi!
Foto: Profimedia

Opasnost

ISPITIVANJE VAKCINE U HOLANDIJI: Smrtonosni parazit ubrizgan u 17 ljudi!

Tech

Dobrovoljcima su u telo unite larve šistozome, pljosnatog crva koji godišnje odnese stotine hiljada života

U tela 17 dobrovoljaca u Holandiji ubrizgani su smrtonosni parazitski crvi kako bi se ispitala vakcina protiv šistozomijaze ili pužne groznice, bolesti koja ubija stotine hiljada ljudi godišnje.

 

- Ovo zvuči čudno i ludo. Ideja da je neko pristao da ima crva u sebi je grozna, ali opasnost po volontere je ekstremno mala - kaže Meta Rostenberg, doktor sa Medicinskog centra Univerziteta u Lajdenu i vođa istraživanja.


Etički odbor


Njenu procenu prihvatio je i holandski etički odbor, gde takođe misle da opasnost gotovo da ne postoji, a lek bi mogao da pomogne milionima ljudi.


Šistozomijaza je bolest koju izazivaju pljosnati crvi šistozoma. Naziva se i pužna groznica jer se larve noću kriju u puževima u slatkovodnim jezerima, a tokom dana prelaze u tela kupača i ribara. Kada se larve razviju u ljudskom telu, napadaju jetru ili bešiku, kao i urinarni sistem i creva, što može da dovede do otkazivanja organa i smrti.

 

foto: Profimedia


Motivi za rizik


- Motivisan sam za učešće jer sam i sam ispitivao vakcinaciju - kaže jedan dobrovoljac, inače mladi naučnik.


S druge strane, žena iz istočne Afrike kaže da je rešila da rizikuje jer je u svojoj zemlji videla zastrašujuće posledice ove bolesti.

 

Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...