VELIKI USPEH RUSKIH IZUMITELJA: Robot Vera bira radnike
Foto: Printscreen

NAPREDAK

VELIKI USPEH RUSKIH IZUMITELJA: Robot Vera bira radnike

Tech -

Kompanija „Strafori“ iz Sankt Peterburga napravila je veštačku inteligenciju koja za neke od najvećih svetskih kompanija intervjuiše i bira radnike

Mala ruska kompanija iz Sankt Peterburga „Strafori“ napravila je robota Veru, veštačku inteligenciju koja razgovara s potencijalnim radnicima i bira koga će kompanije zaposliti.

Verini klijenti su čak i velike svetske kompanije poput „Pepsija“, „Ikee“, „Loreala“...

Nova tehnika

Mašina s veštačkom inteligencijom proučava radne biografije kandidata za poslove, zove ih da s njima razgovara o poslu, a onda s najboljim kandidatima sprovodi intervjue preko telefona ili video-četa.

Kako se navodi, ona smanjuje troškove zapošljavanja kod velikih kompanija za čak trećinu jer može da ispita stotine kandidata istovremeno.

- I sami smo trošili mnogo vremena na razgovore s ljudima koji nisu uopšte ni želeli posao u našoj kompaniji, osećali smo se kao roboti, pa smo rešili da napravimo robota koji može brže da obavi te zadatke - kaže Aleksandar Uraksin, koosnivač kompanije „Strafori“.

Vera ima naprednu tehniku za korišćenje i razumevanje glasa.

foto: Printscreen

Dva jezika

- Robot govori engleski i ruski jezik. Vera ne samo što radi kao radnici odeljenja za ljudske resurse koji biraju nove zaposlene već je sposobna da rešava zadatke unutar firme koja je angažuje - kaže Uraksin.

Zanimljivo je da kompanija „Strafori“ ima samo 50 zaposlenih.

Kurir / E.K.

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track