TAJNE MORA: Robotska riba čisti okeane!
Foto: Reuters

Naučnici napravili malu podvodnu laboratoriju

TAJNE MORA: Robotska riba čisti okeane!

Tech -

Mašina „SoFi“, koju je smislio i napravio tim sa MIT, može neprimetno da pliva pored riba i beleži sve njihove navike, ali i uklanja opasan otpad iz vode

Naučnici s prestižnog Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT) napravili su robotsku ribu „SoFi“, koja ima zadatak da ispituje svetske okeane i pomaže u njihovom čišćenju.

Ova mašina može da pliva kraj pravih riba bez opasnosti da one shvate da je reč o uljezu koji ih prati i snima.

foto: Reuters

Test oko Fidžija

Robo-riba testirana je u vodama oko Fidžija, a plivala je oko 150 metara ispod površine više od 40 minuta.

- Robotska riba može da pliva veoma dugo. Veoma smo uzbuđeni što nam omogućuje da priđemo morskom svetu bliže nego što je to inače moguće - rekao je doktorand MIT Robert Kacšman, vođa tima koji stoji iza ove mašine.

foto: Reuters

Ranije korišćene autonomne podvodne mašine bile su skupe i njihova kontrola je bila veoma komplikovana, dok je „SoFi“ jednostavna. Ima jednu kameru, motor i litijumsku bateriju kakva se koristi za mobilne telefone. Pumpa ubacuje vodu u dve komore i na taj način se kontroliše par peraja, a robo-riba se kreće na način na koji to čine i prave ribe.

foto: Reuters

Prvi korak

Ova mašina trebalo bi da pomogne u shvatanju morskog sveta, ali i čišćenju okeana.

- „Sofi“ je prvi korak u razvoju pravih podvodnih naučnih laboratorija - kaže Danijela Rus, direktorka laboratorije CSAIL na MIT.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track