ARHEOLOGIJA: Ratnik nožem zamenio šaku
Foto: Printscreen

Otkriće na severu Italije

ARHEOLOGIJA: Ratnik nožem zamenio šaku

Tech -

Ispitivanje kostura vojnika Langobarda pokazalo da mu je amputirana ruka, a na njeno mesto postavljena proteza

Italijanski arheolozi su u jednoj grobnici u Lombardiji otkrili skelet srednjovekovnog ratnika kome je desna šaka amputirana, a umesto nje postavljen nož.

Telo je sahranjeno između šestog i osmog veka, a kraj njega se nalaze ostaci još nekoliko stotina boraca, kao i konj bez glave i nekoliko hrtova.

foto: Printscreen

Ipak, skelet ratnika sa nožem umesto šake, kažu naučnici, odskače od ostalih. Muškarac kome ostaci pripadaju imao je između 40 i 50 godina, a ruka mu je amputirana otprilike na sredini podlaktice.

"Ruka mu je odsečena posle jakog udarca tupim predmetom, ali tačan razlog amputacije nije nam poznat. Jedna mogućnost je da je šaka uklonjena iz medicinskih razloga, možda ju je slomio prilikom slučajnog pada, a prelom nije mogao da bude zalečen. Ipak, imajući u vidu ratnički specijalizovanu kulturu Langobarda, vrlo je moguće da je ostao bez nje u borbi", kaže Ileana Mikareli, arheolog sa Univerziteta Sapijenca u Rimu.

foto: Printscreen

Ispitivanje kostura pokazalo je da je kraj kosti izmenjen biomehaničkim pritiskom - svojevrsnom protezom koja je omogućavala da nož uvek bude na ruci. Dokaz da je nož bio na mestu šake decenijama, kažu arheolozi, jeste to što je ratnik istanjio desnu stranu zuba zatežući kaiš koji je držao protezu. Tačnu svrhu noža teško je dokazati, ali se veruje da je u ratničkom plemenu ona bila isključivo borbena.

(Kurir / E.K. / Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track