Najnovije vesti

POSLEDNJI NAUČNI RAD STIVENA HOKINGA: Sve što ste mislili o svemiru je netačno!
Foto: EPA, EPA/STEFAN ZAKLIN

NOVA TEORIJA O VELIKOM PRASKU

POSLEDNJI NAUČNI RAD STIVENA HOKINGA: Sve što ste mislili o svemiru je netačno!

Tech

Nedavno preminuli naučnik je u u radu objavljenom juče izneo teoriju da je univerzum konačan i jednostavniji nego što se trenutno misli
 

Svemir nije beskonačan i mnogo je jednostavniji nego što trenutne teorije o Velikom prasku predlažu.

 

To je u poslednjem naučnom radu napisanom pred smrt a objavljenom juče tvrdio Stiven Hoking, jedan od najvećih svetskih naučnika.


RASTUĆI OKEAN

- Uobičajena teorija Velikog praska tvrdi da je naš lokalni univerzum nastao u kratkoj eksploziji, u deliću sekunde nakon samog praska, i da se širio neverovatnom brzinom. Veruje se da kada to širenje počne, u nekim regionima svemira nikada ne prestaje. Ta teorija dovodi do toga da je naš univerzum kao beskonačni fractal, sa mozaikom različitih džepnih svemira, koje razdvaja rastući okean - tvrdi Hoking u radu "Gladak izlaz iz večne inflacije", koji je napisao sa kolegom Thomasom Hertogom.

 

To, naglašavaju, dovodi do stvaranja teorije neograničenih multiverzuma sa kojom se ne slažu.

 

OGRANIČENE VARIJACIJE

- Mi predlažemo da je naš svemir, na svom najvećem nivou, relativno gladak i globalno konačan. Nije fraktalna struktura. Naša nova teorija zasnovana je na tehnici pozajmljenoj iz teorije struna i predlaže postojanje globalnu strukturu kosmosa u kojem regioni mogu da se razlikuju jedni od drugih, ali ne kao u staroj teoriji. Varijacije multiverzuma su ograničene - navode Hoking i Hertog.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...