Najnovije vesti

ŠOKANTNO OTKRIĆE NA PRAZNOM SVITKU: Naučnici rešili misteriju drevnih tekstova
Foto: Foto: Profimedia

Kumranski zapisi

ŠOKANTNO OTKRIĆE NA PRAZNOM SVITKU: Naučnici rešili misteriju drevnih tekstova

Tech

Tehnologija koju je razvila američka svemirska agencija NASA omogućila je da se na nekim od tih odlomaka svitaka otkriju i delovi dosad nepoznatih tekstova.


DIGITALIZACIJA

 

Kao deo projekta digitalizacije svitaka, istraživač Oren Abelman je ispitao nekoliko desetina fragmenata i otkrio "tragove mastila na mnogima od njih, koji su golom oku izgledali prazni", navela je Uprava u saopštenju. Zanimljivo je da jedan od odlomaka nije mogao da bude pripisan nijednom poznatom rukopisu, što otvara mogućnost da pripada nekom još nepoznatom tekstu.

 

Drugi odlomci su identifikovani kao delovi Biblije - Ponovljeni zakon i Knjiga levitska, a jedan kao apokrifna Knjiga jubileja. Posebno interesovanje izazazvali su odlomci 147. Psalma, koji nagoveštavaju da je taj tekst originalno bio kraći.

Nove tehnologije... Ispitivanje drevnih spisa
Nove tehnologije... Ispitivanje drevnih spisafoto: Foto: Profimedia

"Svici sa Mrtvog mora" ili "Kumranski spisi" sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz hebrejske Biblije, koji su otkriveni izmedu 1947. i 1956. u 11 pećina u okolini Kumrana, na severozapadnoj obali Mrtvog mora.Tekstovi su od velikog istorijskog i verskog značaja pošto sadrže jedine poznate preživele primerke biblijskih dokumenata.

Proučavanje drevnih spisa otkrilo nove delove biblijskog teksta
Proučavanje drevnih spisa otkrilo nove delove biblijskog tekstafoto: Foto: Profimedia

VEZANI ZA SEKTU

 

Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, a neki na papirusu. Ti spisi većinom datiraju između 150. pre nove ere i 70. godine nove ere. Svici se uglavnom vezuju za esene, drevnu jevrejsku sektu.

 

(Kurir/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...