Najnovije vesti

Pogledajte: Skrivieni magneti portal između Sunca i zemlje

Pogledajte: Skrivieni magneti portal između Sunca i zemlje

Tech
18:30h
Novootkriveni portal nisu vrata u novi intergalaktički svet, već služe za prenos tona magnetnih nabijenih čestica koje se kreću od Sunca prema Zemlji

LONDON- Američka svemirska agencija NASA dosadašnju naučnu fantastiku pretvorila je u realnost, otkada je objavila informaciju da je grupa njenih naučnika pronašla skriveni portal u magnetnom polju planete Zemlje.

Prema pisanju britanskog Dejli Mejla novootkriveni portal nisu vrata u novi intergalaktički svet, već služe za prenos tona magnetnih nabijenih čestica koje se kreću od Sunca prema zemlji i zaslužne su za pojavu polarne svetlosti i geomagnetskih bura na Severnom i Južnom polu Zemljine kugle.

Polja već imaju naziv “ X-tačke” tj područja elektronske difuzije. Magnetni portali su nevidljivi, nestabilni i promenjivi.

Otvaraju se i zatvaraju bez upozorenja iako e postoje smernice koje bi nas uputile na njihovo funkcionisanje, objasnio je fizičar Džek Suder sa Univerziteta u Ajovi koji se bavi proučavanjem magetnih portala.

Nasa je već najavila da će 2014 lansirati novu misiju koja će se sastojati od četiri svemirske letelice koje će istraživati novootkrivee portale.

http://www.youtube.com/watch?v=aFGL9cI7H6A

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...