SPOJ ODBOJKE I MODERNIH TEHNOLOGIJA: Predavanja o zaštiti dece na internetu održana  na kampu Vladimira Grbića
Foto: Privatna Arhiva

život u ovom vremenu

SPOJ ODBOJKE I MODERNIH TEHNOLOGIJA: Predavanja o zaštiti dece na internetu održana na kampu Vladimira Grbića

Tech -

Ovog leta na Zlatiboru je održan drugi jednomesečni odbojkaški kamp Vladimira Vanje Grbića koji se realizovao u četiri smene.

Kamp proslavljenog odbojkaša okupio je oko 450 dece iz zemlje i inostranstva uzrasta od 8 do 20 godina i nije predviđen samo za decu sa prethodnim odbojkaškim iskustvom, jer je cilj zdravlje, prevencija i napredak dece na ortopedskom motoričkom i psiho-socijalnom planu. Uz lični rad sa Vanjom Grbićem i tim broji čak 70 stručnih trenera. Pored rada na odbojkaškim elementima, zastupljena je i šira edukacija dece s ciljem usmeravanja na pravilan razvoj.

Jedno od predavanja na kampu bilo je posvećeno i zaštiti dece na Internetu i društvenim mrežama. Predavanja je trećoj i četvtoj grupi dece na Zlatiboru održala Katarina Jonev, predavač na temu zaštite dece na Internetu.

–Velika je čast i zadovoljstvo biti deo kampa velikog čoveka i renomirane odbojkaške legende Vladimira Grbića. Hvala Vanji što je prepoznao potrebu edukacije dece o opasnostima koje vrebaju na Internetu, kao sve većeg problema savremenog društva i dozvolio da više od 320 mališana čuje kako mogu da se zaštite na društvenim mrežama", kažw Jonev.

Zaštita dece i mladih od opasnosti na Internetu je globalni problem. Srbija nije isključena, naša deca su takođe na meti. Stoga je edukacija jedan od najbitnijih segmenata kada je reč o zaštiti dece na Internetu i na društvenim mrežama.

– Do pre nekoliko godina deci su bile dovoljne igračke, lego kocke i Barbike,

lopte, da im drže pažnju a danas su njihove moderne igračkice tableti i smartfonovi. Neka deca se bolje od svojih roditelja snalaze sa tipkama, aplikacijama, uveliko surfuju Internetom i komuniciraju na platformama popularnih društvenih mreža. Deca žive u novom, sajber dobu. Prilagodili su se. Sa otvaranjem profila na društvenim mrežama i aktivnostima, otkrili su u ranom dobu virtuelni svet, a mnogi su se sa njim i saživeli. Ne znaju da podvuku crtu razdvajanja stvarnog od sajber života. Sajber bezbednost ne može se više smatrati odvojenom od bezbednosti u stvarnom svetu. Šteta koja nastaje iz sajber prostora jednaka je fizičkom, realnom svetu i životu.

Kao neko ko se bavi edukacijom i zaštitom dece na Internetu, poslednjih godina imala sam veliki broj uspešnih radionica, što sa decom, što sa roditeljima, sa srednjoškolcima i mladima. Iz iskustva znam da je od izuzetnog značaja da buduće generacije od malih nogu pripremimo i spremimo za život u virtuelnom svetu. Decu treba uputiti u bezbedonosnu kulturu korišćenja Interneta i popularnih društvenih mreža. Treba ih usmeriti da razviju sajber identitete, da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu, i da pravilo ‘’što ne radiš u fizičkom svetu (npr. da razgovaraš sa nepoznatim ljudima) ne treba da radiš ni na društvenim mrežama’’.

foto: Privatna arhiva

Koje su najbitnije stvari naglašene na predavanjima?

- Predavanja su se odlično uklopila sa vizijom Vladimira Grbića da deci treba pružiti podlogu za zdrav razvoj – i sportski, fizički i mentalni. Cilj kampa je da se deca igraju, nauče osnovama sportskog života i pre svega budu zdrava. Ponavljam, čvrsto verujem da kvalitetna edukacija može da doprinese boljem razumevanju opasnosti koje vrebaju u sajber prostoru, a kojima su deca izložena. Mržnja, nasilni sadržaji, ismejavanje i ruganje, vređanje, ostavljanje pretećih komentara, predstavljaju jednu od opasnost preko Interneta i društvenih mreža koje su sve popularniji i češći među mladima. Kada neko maltretira dete porukama u inbox koje su neprikladnog sadržaja, zatim vređa, uznemirava, postavlja lažne informacije o njemu, pravi grupe na društvenim mrežama u kojima je cilj ismejavanje, ucenjuje, poziva na fizičko nasilje, znajte da je u pitanju sajber nasilje. Česti su nažalost slučajevi među mladim sportistima da postanu žrtve samo zato jer nastupaju za protivnički klub.

Maltretiranja u sajber svetu ekvivalentna su maltretiranju u fizičkom svetu. Mladi sportista će isprva biti zbunjen jer se našao na meti posredstvom društvenih mreža, ali u slučaju nereagovanja roditelja, trenera, škole, stanje može da preraste u depresiju, asocijalnost, povučenost. Dete će čak pomisliti i da napusti klub i sport. To je znak za uzbunu!

Nažalost, sve popularniji trend jurenja lajkova uhvatio je i decu. Određeni broj dece generalno smatra da su društveno prihvatljiviji i popularniji ako imaju puno prijatelja ili pratioca na društvenim mrežama. Što više lajkova – to ste uspešniji. Ali da li ste svesni opasnosti ko može da bude sa druge strane? Sa kim se zapravo dopisujete? Deci na kampu je objašnjen značaj kreiranja zdravog sajber identiteta, kultura korišćenja društvenih mreža, značaj dobrog i kvalitetnog odnosa sa roditeljima jer su oni jedini koji mogu da im pomognu, zaštite i saslušaju, ali i situacije koje da izbegavaju i kako da reaguju kada ih neko ugrozi.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track