AMBICIOZAN PROJEKAT NASA: Parker leti ka Suncu! Solarna sonda će prva u istoriji doći do nama najbliže ZVEZDE!
Foto: EPA/NASA/JOHNS HOPKIN

SVEMIR

AMBICIOZAN PROJEKAT NASA: Parker leti ka Suncu! Solarna sonda će prva u istoriji doći do nama najbliže ZVEZDE!

Tech -

Podvig Lansirana solarna sonda "Parker", koja će prva u istoriji doći do korone nama najbliže zvezde.

Američka svemirska agencija NASA rešila je detaljnije ispita Sunce, nama najbližu i najsjajniju zvezdu.

Lansiranje solarne sonda Parker
Lansiranje solarne sonda Parkerfoto: Reuters

Zbog toga je lansirana solarna sonda "Parker", koja će prva u istoriji doći do korone, atmosfere Sunca, i prići na 6,1 milion kilometar od zvezde.

Gravitacija Venere

Ova sonda će prići sedam puta bliže Suncu nego ijedna letelica pre nje. NASA je ranije slala sonde u prelete pored drugih planeta i uspešno je spustila sondu na Mars. Sonda "Parker" će prvo krenuti prema Veneri, koja je druga najbliža planeta do Sunca, i iskoristiće njenu gravitaciju kako bi se približila najsjajnijoj zvezdi našeg sistema.

IME PO ŽIVOM NAUČNIKU

Zanimljivo je da je ovo prva letelica NASA koja je nazvana po nekom živom naučniku - astrofizičaru Judžinu Parkeru, koji je život posvetio proučavanju Sunca. - Solarna sonda ide u dosad neistraženo područje svemira. Vrlo je uzbudljivo što ćemo napokon Sunce moći da pogledamo izbliza. Siguran sam da će biti iznenađenja. Uvek ih ima - rekao je on.

U idućih sedam godina "Parker" bi treblao 24 puta da obiđe oko Venere i postupno se približi Suncu. Tokom misije sonda će sprovoditi naučna istraživanja u opasnom području intenzivne vreline i solarne radijacije, objavila je NASA.

Cilj je rešavanje zagonetki koje astrofizičare zbunjuju decenijama - kako solarni vetar ubrzava u nadzvučnu brzinu.

Plan je da poboljšamo saznanja o načinu na koji funkcionišu zvezde i prikupimo podatke kojima ćemo unaprediti vremenske prognoze na Zemlji, navela je NASA.

Odlaganje lansiranja

Naučnike zbunjuje i činjenica zbog čega je korona, Sunčeva atmosfera, toplija od same površine zvezde, što je suprotno zakonima fizike. Lansiranje sonde bilo je dva puta odloženo. Trebalo je da se održi preksinoć na Floridi, ali je odloženo za 24 sata. I Evropska svemirska agencija planira da u oktobru lansira sopstvenu sondu do Sunca. Iako su ova dva projekta razvijena nezavisno, očekuje se njihova bliska saradnja u budućnosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track