VIRUS KONFIKER NEMOGUĆE UNIŠTITI: Majkrosoft ucenio hakere na 250.000 DOLARA
Foto: Foto: Profimedia

HAOS

VIRUS KONFIKER NEMOGUĆE UNIŠTITI: Majkrosoft ucenio hakere na 250.000 DOLARA

Tech -

Već 11 godina traje potraga za tvorcima ovog kompjuterskog virusa koji je inficirao na hiljade računara širom sveta

Hakeri su pomoću Konfikera upali u francusku i britansku mornaricu

Kompanija "Majkrosoft" i dalje nudi 250.000 dolara za informaciju koja bi dovela do otkrivanja tvoraca kompjuterskog virusa Konfiker, koji je zarazio na stotine hiljada računara otkad se pojavio pre 11 godina!

Konfiker jeste jedan od najozloglašenijih virusa na internetu, koji se poput crva širi po kompjuterskim sistemima, zahvaljujući inficiranim USB memorijama.

Ranjivi sistemi

Najranljiviji su sistemi koji imaju starije antivirus zaštite. Glavna meta su mu kompjuteri s Vindouz operativnim sistemima, zbog čega i ne čudi zašto je "Majkrosoft" najzainteresovaniji da se njegovim tvorcima uđe u trag. Napravljen je tako da u potpunosti preuzima kontrolu nad računarom ali, po mišljenju eksperata, nije u potpunosti dorađen, pa hakeri ne mogu pomoću njega da upravljaju inficiranim kompjuterom.

KAKO DA SE ZAŠTITITE

Kad god je to moguće, uvek postavite dupli proces potvrde identiteta, jer ćete tako drugoj strani otežati pristup vašim informacijama

Osigurajte svoj telefon, izbegavajte javne vaj-faj mreže, postavite opciju zaključavanja ekrana, instalirajte antivirus program

Instalirajte upozorenja - finansijske institucije obaveštavaju korisnike ukoliko se s njihovim nalozima dešava našto sumnjivo

Budite pažljivi pri onlajn transferu novca, postavite limit na kartici koji može biti upotrebljen pri transakciji

Većina virusa su poput crva koji se šire po internetu i zbog toga još cirkulišu. Sve što im je potrebno jeste mreža od nekoliko računara da bi se raširili - kaže Kandid Vuest, istraživač iz "Simanteka", kompanije koja se bavi bezbednošću na mreži.

Apdejtovanje računara

Procenjuje se da je Konfiker 2016. zarazio 1,2 miliona računara, a prošle 840.000, od čega najviše u Indiji. Najbolja zaštita od ovog virusa je apdejtovanje računara.

"Virus će izumreti s razvojem tehnologije jer je on pušten pre vremena i hakeri nisu uspeli da ga naoružaju", rekao je doktor Pol Viksi, koji je radio na suzbijanju širenja ovog virusa.

Tri druga opasna virusa koja se trenutno mogu naći na internetu su SiliFDC iz 2007. godine, Virut iz 2006. godine i Saliti, koji datira još iz 2003. godine. Martin Li, istraživač iz kompanije "Sisko", upozorava da je trenutno na internetu najopasniji virus Miraj, razvijen 2016, koji posebno cilja sisteme koji nemaju antivirus zaštitu.

foto: Reuters

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track