PRELOMNO OTKRIĆE U CERN: Uočeno je na koji se način raspada Higsov bozon na fundamentalne čestice!
Foto: CERN

Veliki uspeh

PRELOMNO OTKRIĆE U CERN: Uočeno je na koji se način raspada Higsov bozon na fundamentalne čestice!

Tech -

Analize Dve kolaboracije koje koriste Veliki sudarač hadrona uočile su način raspada Higsovog bozona, a u timu su i srpski istraživači.

Šest godina nakon što je Higsov bozon otkriven, konačno je uočeno na koji se način raspada na fundamentalne čestice koje su poznate kao botom kvarkovi. Ovo otkriće su u CERN predstavile kolaboracije ATLAS i CMS, dve najveće međunarodne istraživačke grupe koje koriste Veliki sudarač hadrona (LHC).

ATLAS i CMS

Oba tima predala su i svoje rezultate za objavljivanje, a otkriće je u skladu sa hipotezom da sveprožimajuće kvantno polje Higsovog bozona daje masu i pomenutom botom (b) kvarku, saopštio je CERN. Zapravo, prema Standardnom modelu fizike elementarnih čestica, čak 60 posto vremena Higsov bozon raspada se upravo na par botom kvarkova. Ovi kvarkovi su drugi po masi među šest vrsta, odnosno aroma kvarkova koje - mada imaju duhovita imena (ap, daun, šarm, strejndž, top, botom) - grade svu poznatu materiju. Provera pretpostavke da se Higs raspada na dva botom kvarka od ključnog je značaja za modernu fiziku jer rezultati mogu ili da sasvim uzdrmaju sadašnje teorije i ukažu na novu fiziku, ili da potvrde standardni model, koji je zasnovan na ideji da Higsovo polje daje masu kvarkovima i drugim elementarnim česticama.

Standardni model

- Ovo značajno otkriće kojim se potvrđuje predviđanje interakcije Higs bozona sa botom kvarkom predstavlja izuzetno dostignuće i još jedan važan korak u razumevanju ponašanja Higs bozona na osnovu predviđanja Standardnog modela, vladajuće teorije u svetu elementarnih čestica. Dva tima srpskih istraživača koja čine fizičari iz Instituta za fiziku (ATLAS) i fizičari, inženjeri i specijalisti iz INN Vinča i Fizičkog fakulteta (CMS), koji aktivno učestvuju sa svojim kolegama u istraživanjima u okviru ova dva međunarodna eksperimenta, svojim dosadašnjim radom dali su takođe odgovarajući doprinos ovom otkriću - rekao je dr Petar Adžić, predsednik Komisije Srbije za saradnju sa CERN.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track