MIKROMETEORIT IZBUŠIO STANICU: Astronaut prstom zapušio rupu, a evo kolika je šteta!
Foto: NASA

Umalo tragedija u svemiru

MIKROMETEORIT IZBUŠIO STANICU: Astronaut prstom zapušio rupu, a evo kolika je šteta!

Tech -

Probijanje je dovelo do pada pritiska kiseonika na Međunarodnoj svemirskoj stanici, koji je nadoknađen vazduhom s teretnog broda koji je dovezao astronaute.

Snašao se... Ruski astronaut Sergej Prokopjev
Snašao se... Ruski astronaut Sergej Prokopjevfoto: Reuters

Austronauti su uspeli da začepe rupu na Međunarodnoj svemirskoj stanici i trenutno se rade provere sistema i procene štete nakon što je otkriven pad pritiska kiseonika usled udara mikrometeorita.

Rupu iz koje je u svemir curio kiseonik zatvorio je astronaut Sergej Prokopjev, saopštila je Američka svemirska agencija NASA.

Nema opasnosti

Ruska svemirska agencija "Roskosmos" je u saopštenju navela da su vazdušni pritisak i količina kiseonika normalizovani. "Atmosferski pritisak je u predviđenim parametrima", objavio je "Roskosmos":

- Ništa ne preti sigurnosti ili zdravlju posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici - rekao je Dmitrij Rogozin, direktor agencije.

LIČNA KARTA Međunarodna svemirska stanica Dužina/visina/širina: 72/20/108 metara Lansirana: 20. novembar 1998. Brzina: 7,6 kilometara u sekundi Orbita: Oko Zemlje obiđe za 92 minuta

Kako bi se nadoknadio pad pritiska, kontrolori misije u Moskvi povećali su nivo kiseonika koristeći vazduh s teretnog svemirskog broda koji je dovezao poslednju turu astronauta.

Procenjuje se da je rupa kroz koju je curio kiseonik imala prečnik dva milimetra. Rupa je napravljena u kapsuli za slanje nove posade.

Stalna pretnja

Udari meteorita stalna su pretnja svemirskoj stanici, zbog čega je ona napravljena tako da izdrži nalete svega što leti oko naše planete. Pad pritiska detektovali su prvo senzori, a potom su astronauti dobili naredbu da pronađu gde vazduh curi. Ona je pronađena na ruskoj kapsuli "Sojuz", kojom su se 8. juna dovezla tri nova člana posade. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno se nalazi šest astronauta, a troje bi trebalo da se vrati na Zemlju krajem godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track