Najnovije vesti

NAPREDAK U RAZVOJU RAKETA: Spreman motor za let do Marsa!
Foto: NASA

VELIKI uspeh

NAPREDAK U RAZVOJU RAKETA: Spreman motor za let do Marsa!

Tech

Američki naučnici uspešno su testirali Holove potisnike, pogon dovoljno efikasan za povratak na Mesec i put do Crvene planete

Inženjeri američke svemirske agencije NASA i tim "Aerodžet roketdin" napravili su ključan korak u razvoju jonskog pogona, koji bi mogao da odvede ljude do Marsa.


Ovaj motor nazvan Holov potisnik, po američkom naučniku Edvinu Holu, koristi električna i magnetna polja da jonizuje gasove poput ksenona i izbacuje jone kako bi došlo do kretanja.

 

Nova pozicija

 

Radikalno nova tehnologija je mnogo čistija, sigurnija i ekonomičnija od tradicionalnih hemijskih raketa, ali su potisak i ubrzanje slabiji. NASA i "Aerodžet" imaju ugovor vredan 67 miliona dolara o razvoju Holovog potisnika i već su počeli da ga koriste za kretanje satelita u orbiti. Sada je integracija sistema uspešno sprovedena i motor je prošao prve testove.


"Razvojem tehnologije pozicionirali smo se tako da možemo da odigramo veliku ulogu ne samo u povratku na Mesec već i u slanju ljudi na Mars. Naš Holov motor je prethodnica sledeće generacije svemirskih istraživanja i uzbuđeni smo što smo tu", kaže Ejlin Drejk, predsednik "Aerodžeta".

 

Velika snaga

 

Jonski pogon koristi 10 puta manje goriva od uobičajenih hemijskih raketa. Iako trenutno sateliti koriste Holove potisnike snage do 4,5 kilovata, NASA i "Aerodžet" razvijaju potisnik od 50 kilovata, što je snaga potrebna za velika putovanja.

 

foto: NASA

(Kurir / Foto: Nasa)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...