MEĐUNARODNA SVEMIRSKA STANICA Kosmički detektivi
Foto: Profimedia

istraga

MEĐUNARODNA SVEMIRSKA STANICA Kosmički detektivi

Tech -

Analiza Ruski kosmonauti dobili su zadatak da izađu u svemir i ispitaju "Sojuz" kako bi otkrili gde je rupa na njemu i kako da je zakrpe

Moraće da ida u svemirsku šetnju... Kosmonaut Aleksej Ovčinin
Moraće da ida u svemirsku šetnju... Kosmonaut Aleksej Ovčininfoto: Profimedia

Misteriozna rupa na "Sojuzu", prikačenom na Međunarodnoj svemirskoj stanici, zbunjuje ruske kosmonaute, pa će dvojica njih izaći u otvoreni svemir kako bi ispitali gde je ta rupa i da li mogu da je zatvore. Oni će kao pravi kosmički detektivi morati da reše ovaj problem, najavljeno je iz Roskosmosa.

Antimeteoritski štit

- Dva kosmonauta moraće da preseku antimeteoritski štit letelice da bi našli gde je oklop poderan kako bi ga napunili i zatvorili rupu - rekao je Nikolaj Sevasjanov, zamenik generalnog direktora Roskosmosa.

Kosmonaut... Sergej Prokofjev
Kosmonaut... Sergej Prokofjevfoto: Profimedia

Istražitelji moraju da otkriju šta se tačno desilo sa "Sojuzom" i da li je probušen na Zemlji ili u svemiru. Rupa je otkrivena u avgustu, kada je iz MSS počeo da curi kiseonik. To je izazvalo čak i bizarne teorije zavere o tome da su rupu napravili vanzemaljci, dok su stručnjaci rekli da je verovatno reč o oštećenju koje su napravili mikrometeoriti.

Pojačanje sa Zemlje

Pojedini ruski mediji naveli su da je moguće da je letelicu na Zemlji oštetio radnik, koji je sve nevešto zakrpio i sakrio oštećenje. U svemir će izaći kosmonauti Sergej Prokofjev, koji je već na MSS, kao i Aleksej Ovčinin, koji stiže 11. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track