ALARMANTNO UPOZORENJE NASA Zemlji preti 950 asteroida
Foto: Profimedia

strah

ALARMANTNO UPOZORENJE NASA Zemlji preti 950 asteroida

Tech -

Bum Ako bi se udari desili u velikim gradovima, to bi bila katastrofa kakvu ne možemo ni da zamislimo, kaže Lindli Džonson, oficir za planetarnu bezbednost

Američka svemirska agencija NASA upozorila je da našoj planeti preti čak 950 asteroida koji potencijalno mogu da izazovu katastrofu u slučaju udara u Zemlju. Alarmantno upozorenje izneo je Lindli Džonson, oficir NASA zadužen za planetarnu bezbednost.

Promena putanje

On je istakao da na asteroide koji predstavljaju opasnost može da se utiče da promene putanju ako se "deluje na vreme". - U krugu od oko 50.000 kilometara oko Zemlje nalazi se više od 10.000 asteroida koji su veličine fudbalskog terena. Čak 950 njih je toliko veliko da mogu da izazovu globalnu katastrofu. Asteroidi i predmeti dužine 140 metara i veći mogu da dovedu do katastrofe, a njih je čak 8.303 - kaže Lindli Džonson i nastavlja:

MISIJA PRESRETANJA

Ovaj program predviđa izgradnju svemirskih letelica koje bi poput raketa ciljale asteroide kako bi skrenuli sa putanje. Prvi ovakav pokušaj trebalo bi da bude u oktobru 2022, kada će se na meti naći asteroid Dajdimos, koji bi tada trebalo da bude na oko 11 miliona kilometara udaljen od Zemlje. U okviru programa je planirana i izgradnja džinovskog teleskopa kako bi se potencijalno opasni asteroidi što ranije detektovali.

- Ako bi se ti udari desili u gradovima, to bi bila takva katastrofa kakvu ne možemo ni da zamislimo. Pre 30 godina bilo je samo nekoliko asteroida za koje se smatralo da su opasni. To je zato što niko zaista nije pogledao čega sve tamo ima. Sve što treba da uradimo jeste da promenimo brzinu asteroida samo za jedan procenat. Ako to učinimo pre samog udara, asteroid će promeniti svoju orbitu i neće nam biti pretnja.

Milioni dolara

NASA očekuje da od Donalda Trampa, predsednika SAD, dobije 100 miliona dolara za svoj program odbrane Zemlje od galaktičkog kamenja. Tramp je ranije potpisao zakon po kome se NASA privremeno finansira do decembra ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track