Najnovije vesti

RAZVOJ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE Helikopter bez vozača pojačanje policiji, vatrogascima i spasiocima
Foto: SkyRyse

NEBO JE GRANICA

RAZVOJ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE Helikopter bez vozača pojačanje policiji, vatrogascima i spasiocima

Tech

Ove letelice će biti angažovane kao pojačanje policiji, vatrogascima i u spasilačkim misijama

Rešenje za gužve u saobraćaju... Leteći taksi bez pilota
Rešenje za gužve u saobraćaju... Leteći taksi bez pilotafoto: sky ryse

Kompanija "Skaj Rajs" iz Kalifornije najavila je da u januaru naredne godine početi sa testiranjima helikoptera bez pilota, koji bi već 2023. trebalo da budu potpuno operativni, tj. u upotrebi! Razvoj ovih letelica koje će se umnogome oslanjati na veštačku inteligenciju radi se u saradnji sa kompanijama kao što su "Boing", "Spejs Iks", "Tesla", "Uber" i američka armija.

Taksi služba

Planirano je da helikopteri bez pilota budu u budućnosti angažovani kao pojačanje policiji, vatrogascima i u spasilačkim misijama. Ultimativni cilj jeste da ovi helikopteri lete samostalno.

25 miliona dolara uloženo u projekat

- U narednih pet do deset godina moći će da se naručuju letelice bez pilota koje se oslanjaju na veštačku inteligenciju. One će poletati vertikalno i sletaće na tačno određenu lokaciju i moći će da prevoze putnike. Mi želimo da napravimo potpuno autonomni leteći taksi - rekao je Mark Groden, izvršni direktor i osnivač kompanije "Skaj Rajs". On ističe da će helikopter biti opremljen senzorima neophodnim za samostalnu navigaciju, kao što su radari i laseri koji se trenutno ugrađuju u automobile bez vozača:

Rešenje za gužve

- Svake godine milioni i milioni sati se bespovratno izgube u saobraćajnim gužvama, zbog čega opada produktivnost. Mi želimo da stvorimo transportni sistem koji neće biti ograničen današnjom infrastrukturom. Ulog je veliki jer kod javnih službi kao što su policija i vatrogasci minuti često znače razliku između života i smrti. Kompanija je prikupila 25 miliona dolara za finansiranje razvoja ovog projekta.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...