Najnovije vesti

REZULTATI ISTRAŽIVANJA NASA Duga putovanja su smrt za kosmonaute
Foto: Profimedia

SVEMIR

REZULTATI ISTRAŽIVANJA NASA Duga putovanja su smrt za kosmonaute

Tech

Kancer Naučnici utvrdili da bi svemirska radijacija na astronautima izazvala teška oboljenja na digestivnom traktu

 

Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih kosmonauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala američka svemirska agencija NASA.
Ovo istraživanje, kako piše britanski dnevnik Indipendent, dovodi u ozbiljnu sumnju mogućnost ljudskog odlaska na Mars ili dalje letove u kosmos.

 

Teški joni

 

Ranije studije su pokazale da bi duga putovanja kosmonauta mogla da u velikoj meri izazovu oštećenja ljudskog mozga i dovedu do ubrzanog starenja. U okviru novog istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima.

 

300 - dana bi trajao put do Marsa
55 - miliona km je najbliža razdaljina od Zemlje do Marsa

 

Takva radijacija bi na tkivu u stomaku načinila štetu koja bi dovela do dugoročnih funkcionalnih promena, a naznačena je i zabrinutost da bi kosmonauti imali veliki rizik od dobijanja raka stomaka i debelog creva.
- Teški joni, poput jona gvožđa ili silicijuma, štetni su zbog svoje veće mase u odnosu na fotone bez mase, koji su najčešći na Zemlji, kao i protone male mase u svemiru. S trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti kosmonaute od štetnih efekata radijacije teških jona. Iako se lekovima možda može delovati protiv takvih efekata, takav lek još nije pronađen - rekao je naučnik Kamal Data, vanredni profesor na Odeljenju za biohemiju i saradnik Centra za istraživanje pri NASA.

 

Lakše do Meseca

 

Prema njegovim rečima, kratka svemirska putovanja, poput odlaska na Mesec, ne izlažu ljude prevelikim oštećenjima, ali je pravi problem "trajna povreda s dugačkog puta na Mars ili još dužih misija u svemiru".
On je naveo da je potrebno u potpunosti razumeti sve eventualne efekte svemirskih putovanja da bi se budući putnici mogli adekvatno zaštititi.


 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...