DA LI VAM TREBA POMOĆ U KUĆI? Robo-pas koji pere sudove!
Foto: boston dynamics

mašina

DA LI VAM TREBA POMOĆ U KUĆI? Robo-pas koji pere sudove!

Tech -

Kompanija "Boston dajnamiks" do sada je napravila ukupno deset ovih pomalo bizarnih robota, a u planu je da se uradi još sto komada

Kompanija "Boston dajnamiks" planira da uskoro pusti u prodaju prvu seriju svojih robota koji liče na bezglavog psa i koji se odlično snalazi u obavljanju kućnih poslova. Robot nazvan SpotMini između ostalog odlično se snalazi u pranju sudova i njihovom ređanju u sudo-mašinu.

Odličan čuvar

Kompanija je do sada napravila ukupno deset ovih pomalo bizarnih robota, a u planu je da se napravi još sto komada. SpotMini može da ide uz i niz stepenice i za njega gotovo da nema prepreka.

ČELIČNI LJUBIMAC - Robot SpotMini ima 1,7 metara - Ima četiri noge i liči na bezglavog psa - Težak je 30 kilograma i autonomiju oko 90 minuta - Umesto glave može da mu se stavi robotska ruka - Prvobitna verzija predstavljena je 2016.

- SpotMini može da bude koristan i u patrolama po zgradama ili skladištima u velikim kompanijama. Odličan je čuvar, poput pravog psa - rekao je Mark Rajbert, predsednik kompanije. On je odbio da kaže koliko će robot koštati, a portali koji se bave robotikom navode da će cena biti od 5.000 dolara pa nagore. SpotMini liči na robote iz popularne naučnofantastične serije "Blek miror", u kojoj mašine love ljude u postapokaliptičnoj budućnosti. Robot sam pomoću ugrađenih kamera kreira mape i istražuje prostor u kome se nalazi.

Motori i senzori

Pomoću kamera izbegava i prepreke koje mogu biti statične ili pokretne. Osim kamerama, opremljen je i brojnim elektromotorima i senzorima, pomoću kojih se lakše kreće. Umesto glave može da mu se ugradi robotička ruka kako bi lakše uzimao predmete. potpisi

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track