Najnovije vesti

VIRDŽIN GALAKTIK KREĆE NA PUT! MILIJARDER BRENSON: Polećemo!
Foto: Asošijejted Pres

istraživanje kosmosa

VIRDŽIN GALAKTIK KREĆE NA PUT! MILIJARDER BRENSON: Polećemo!

Tech

Britanski milijarder ser Ričard Brenson izjavio je da će prvi turisti njegovom letelicom "Spejsšip 2 VSS juniti" krenuti za nekoliko nedelja, a ne meseci!

 

Brenson je kampanju "Virdžin galaktik" za organizovanje turističkih tura u svemir pokrenuo još 2010. godine.

 

Završne pripreme

 

On je uveren da je pred ciljem i da su ostale završne pripreme pred poletanje:
- U svemiru bi trebalo da budemo za nekoliko nedelja, ne meseci. Potom ću i ja poleteti u svemir kroz nekoliko meseci, a ne godina - rekao je Brenson za CNBC.

 

LIČNA KARTA
Ser Ričard Brenson
Datum rođenja: 18. jul 1950.
Mesto rođenja: London
Bračno stanje: U drugom braku
Deca: 2

 

 

Milijarder, čija je vrednost imovine procenjena na pet milijardi dolara, napomenuo je da njegovu kampanju očekuje nekoliko uzbudljivih meseci.
Brenson je do danas imao mnogo problema sa svojom letelicom. Pre četiri godine njegova letelica se srušila prilikom testiranja, pri čemu je jedan pilot poginuo, a drugi bio teško povređen. Kompaniji je trebalo dve godine da ponovno dobije dozvolu za letenje.

 

Jaka konkurencija

 

Zbog novih nadogradnji i testiranja, iz "Virdžin galaktika" poručuju da je nova letelica sigurna za let. Za razliku od ostalih letova u svemir, letelica "VSS junity" neće biti lansirana pomoću rakete, već će leteti na visini od 80 kilometara iznad Zemljine površine, nakon čega će se uključiti raketni motori.
Brensonova kompanija nije jedina koja se priprema za slanje turista u svemir.

 

ZVEZDE LETE
Oko 800 ljudi je platilo 250.000 dolara Ričardu Brensonu kako bi osigurali kartu za let na ivicu svemira. Među onima koji su platili kartu nalaze se glumac Bred Pit, Tom Henks, pevačica Kejti Peri, Bijonse, Džej Zi...

 

 

Njegov glavni konkurent je kompanija "Blu oridžin", iza koje stoji Džef Bezos, gazda "Amazona" i najbogatiji čovek na svetu. Obe kompanije žele da budu prve koje će turiste odvesti na ivicu svemira.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:


 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...